fbpx
Skip to main content
Gasprom

Rastu TENZIJE između Rusije i Ukrajine: Sud zaplenio sredstva "Gasproma"

Foto: Profimedia/ilustracija
Sudski izvršioci takođe "sprovode mere" kako bi zamrzli akcije "Gasproma" u kompanijama "Nord strim AG" i "Nord strim 2 AG"

Sud je zaplenio holandske aktive "Gasproma" radi isplate odštete ukrajinskom "Naftogasu" prema odluci Arbitražnog suda u Stokholmu, a izvršitelji takođe sprovode akcije za zamrzavanje akcija "Gasproma" u kompanijama "Nord strim AG" i "Nord strim 2 AG", navodi se u saopštenju "Naftogasa".

Arbitražni sud u Stokholmu je u decembru i februaru doneo presudu u sporovima između "Gasproma" i "Naftogasa" u vezi sa ugovorima o snabdevanju i tranzitu gasa, obavezujući rusku kompaniju da ukrajinskoj firmi isplati 2,56 milijardi dolara. "Gasprom" se u martu žalio na te odluke švedskom sudu, a u maju je zatražio potpuno ukidanje odluke o tranzitnom ugovoru.

- Prošle nedelje je "Naftogas Ukrajine" podneo zahtev za oduzimanje udela kompanije "Gasprom" u njenim holandskim podružnicama i deonica podružnica "Gasproma". Podnesci su predati kako bi se obezbedila naplata 2,6 milijardi dolara od ruske monopolske kompanije prema odluci Arbitražnog suda u Stokholmu, usvojene u februaru 2018. godine - saopštio je "Naftogas".

06.12.2014
Foto: Profimedia/ilustracija

- Holandski sud je odobrio ove zahteve, ali je šest od sedam podružnica "Gasproma" u Holandiji odbilo da sarađuje sa sudskim izvršiocima. Međutim, to neće uticati na zaplenu ni na koji način - ističe se u saopštenju.

Sudski izvršioci takođe "sprovode mere" kako bi zamrzli akcije "Gasproma" u kompanijama "Nord strim AG" i "Nord strim 2 AG", dodaje "Naftogas".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd