Skip to main content
Štednja

Rezultati istraživanja pokazali: Građani Srbije žele da ŠTEDE struju

Foto: Promo
Većina razume osnove enegetske efikasnosti

Polovina građana Srbije spremna je da menja navike da bi uštedela električnu energiju, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedia. Ovo je ohrabrujuća vest u zemlji gde 2,5 miliona domaćinstava troši skoro pet puta više električne energije od evropskog proseka. Rezultati ankete na reprezentativnom uzorku od 1.800 građana Srbije pokazali su da 81 odsto ispitanika štedi električnu energiju, a kao glavni motiv njih 86 odsto navodi manji iznos mesečnog računa.

Efikasnija klima štedi energiju: Evo kako je to moguće

Principi energetske efikasnosti pokazuju da bi malim izmenama navika građani mogli da smanje potrošnju električne energije u svojim domaćinstvima za čak 20 odsto i ispune svoj osnovni cilj da imaju manje račune, ali istovremeno da budu odgovorni prema životnoj sredini.

U istraživanju predstavljenom na tribini o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije, koji su organizovali Ninamedia i „Elektroprivreda Srbije“, vidi se da deo građana već razume osnove energetske efikasnosti da bez narušavanja komfora potroše manju količinu energije za obavljanje istog posla. Od onih koji štede energiju 22 odsto tvrdi da to radi korišćenjem štedljivih sijalica, dok 16,2 odsto troši manje energije zahvaljujući termoizolaciji u svojim domovima.

Klima
Klima
Foto: Promo

- Energetska efikasnost nije isto što i štednja, jer ona uvek podrazumeva neka odricanja, a efikasnost ne. Kroz energetsku efikasnost ne narušavamo kvalitet života niti rada, ali smanjujemo troškove i čuvamo životnu sredinu. Korišćenjem štedljivih sijalica, eko režima na električnim uređajima, ali i termoizolacije na objektima značajno možemo smanjiti potrošnju električne energije. Prilikom kupovine električnih aparata treba voditi računa i o energetskoj klasi, jer je A klasa najefikasnija, dok je G najmanje efikasna, a razlike u rashodu mogu biti čak dvostruko veće - rekao je Stefan Sikimić, inženjer elektrotehnike predstavljajući načine za povećanje energetske efikasnosti na tribini.

Anketa je pokazala da se povećava i svest o prednostima energetske efikasnosti, 38 odsto građana zamenilo je stolariju, a sve ih više kupuje energetski efikasne uređaje čije komponente su prilagođene da troše što manje energije. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd