fbpx
Skip to main content
Gasprom

Rusi hoće dodatan udeo u Južnom toku?

Foto: Profimedia/ilustracija
Gasprom razmatra kupovinu dodatnih akcija kompanije Saut Strim Serbia AG

Odbor direktora ruskog giganta Gasproma razmatraće 13. februara kupovinu dodatnog udela u Južnom toku Srbija AG, saopštila je ruska kompanija.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Gaspromova kupovina dodatnih akcija kompanije Saut Strim Serbia AG (South Stream Serbia AG), navodi Gasprom, piše ruski TASS.

Za izgradnju gasovoda Južni tok na dnu Crnog mora uspostavljena je zajednička projektna kompanija Srbije i Rusije, Južni tok Srbija AG (51 odsto učešća Gasproma i 49 odsto Srbija). Projekat je dizajniran da diversifikuje snabdevanje ruskog gasa Evropi. 

Gasprom
Foto: Profimedia

Međutim, 2014. godine Evropski parlament je preporučio napuštanje izgradnje gasovoda, a u decembru 2014. ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija neće nastaviti projekat u trenutnoj situaciji. 

EPS gradi prvi vetropark: Proizvodnja prvih kilovat-sati očekuje se 2020. godine

Istovremeno, Rusija je najavila novi projekat - Turski tok. Srbija bi želela da dobije gas koji se isporučuje putem ove rute. U decembru 2017. godine Putin je rekao da Moskva i Beograd rade na mogućnosti povezivanja Srbije sa izgradnjom gasovoda, čija je gradnja morskog dela počela u maju 2017. godine.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia
 

Put će proći kroz Crno more do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom. Dužina morskog dela cevovoda treba da bude oko 930 kilometara, kopneni deo turske teritorije je 180 kilometara. Trenutno je Gasprom putem diplomatskih kanala dobio dozvolu od turskih vlasti da izgradi drugu liniju morskog dela na obalu Turske. 

Požurite ako želite olakšice za struju: Određena domaćinstva će imati BESPLATNE KILOVATE

Prva linija gasovoda biće dizajnirana za snabdevanje Turske, a druga - za snabdevanje gasom u zemljama južne i jugoistočne Evrope. Snaga svake nit je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. 

Prve isporuke gasa kroz gasovod su planirane za kraj 2019.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd