Skip to main content
06.12.2014

Rusi prelomili: RASKIDA se ugovor za snabdevanje i tranzit gasa sa Ukrajincima

Foto: Profimedia/ilustracija
Gasprom poslao zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu

Gasprom je poslao zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu o pokretanju raskida ugovora za snabdevanje i tranzit gasa pred Arbitražnim sudom u Stokholmu, izjavio je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler. 

On je u petak rekao da je Gasprom primoran da odmah pokrene taj proces, "jer je arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila asimetričnu odluku kada je reč o ugovorima Gasproma sa Naftogasom". 

Antić o VELIKIM INVESTICIJAMA u energetici: Novih 1.000 megavata do 2020.

- Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora - izjavio je Miler tada novinarima. 

Svoju odluku, kako je dodao, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji. 

Gasprom
Foto: Profimedia

- Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom - poručio je Miler. 

Bugarski gasovod jedan od prioritetnih projekata za Srbiju

Iz Gasproma je prošle nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom. 

Antić poručio: Elektroenergetska situacija stabilna u celoj Srbiji

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Fog
10 Beograd