fbpx
Skip to main content
06.12.2014

Rusi UPOZORILI Evropu: Brzo odlučite inače ostajete BEZ gasa

Foto: Profimedia/ilustracija
Evropa je napravila potpuno lošu procenu kada je pretpostavila da joj neće trebati dodatan gas - izjavio je potpredsednik "Gasproma" Aleksandar Medvedev

Evropa bi se već naredne decenije mogla suočiti sa nestašicom i poskupljenjem gasa, ako brzo ne odluči da poveća uvoz iz Rusije.

- Evropa je napravila potpuno lošu procenu kada je pretpostavila da joj neće trebati dodatan gas, i da će ga, ako joj zatreba, dopremiti izvan okvira Rusije - izjavio je potpredsednik "Gasproma" Aleksandar Medvedev i dodao da kupovinom gasa iz SAD ili Katara, Evropa ne može da zadovolji sopstvenu tražnju.

Gaspromov izvoz gasa Evropi je povećan za osam odsto prošle godine, na istorijski rekord od 194 milijarde kubnih metara, usled povećane tražnje i nižih cena. Zahvaljujući tome, "Gasprom" je stekao rekordan udeo na evropskom tržištu od 35 odsto. 

Antić sa ambasadorkom Izraela: Inostrane investicije u Srbiji dobrodošle

Taj udeo bi, prema rečima Medvedeva, mogao premašiti 40 odsto, jer evropska tražnja za gasom raste, holandska i britanska proizvodnja pada, dok će pošiljke gasa iz SAD ostati skromne, skupe i uglavnom namenjene Aziji. 

- Brojni ozbiljni analitičari će izaći pred vas sa modelom koji će pokazati da će se Evropa uskoro suočiti sa velikom gasnom krizom, i što je još gore - oštrim skokom cena - izjavio je Medvedev.

Gasprom
Foto: Profimedia

Rojters podseća i da će "Gasprom" od naredne godine, preko novog gasovoda, početi da snabdeva Kinu gasom. 

- Možemo isporučiti Evropi koliko god gasa joj je potrebno, iako ulazimo na novo tržište Kine. Međutim, Evropa mora da se odluči sada. Mora odmah sada da počne da razmišlja ko će pokriti dodatnu tražnju posle 2025. godine. Nažalost, ne postoji dijalog o energetici između Rusije i EU - rekao je Medvedev.

Antić: Manje procedure priključaka za električnu energiju

Čak i ako "Gasprom" na vreme izgradi dva nova gasovoda do Evrope - Severni tok 2 ispod Baltičkog mora i Turski tok za jug Evrope - to neće biti dovoljno za uspostavljanje ravnoteže između rastuće tražnje i smanjenja ponude, smatra on. 

- A tečni prirodni gas neće moći da pokrije taj manjak - izjavio je Medvedev, dodajući da će isporuke gasa iz SAD ostati skromne, a da će Katar verovatno poslati velike količine azijskim tržištima.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd