fbpx
Skip to main content
Nalazište nafte

Sad su im dobri i Rusi: Evropi HITNO treba ruska nafta

Foto: Profimedia
Rusija sve veće količine barela usmerava prema Kini

Rafinerijama nafte u Evropi sve više nedostaje ruska nafta, jer Rusija, koja je među najvećim svetskim proizvođačima energenata, sve veće količine barela usmerava prema Kini.

U prvih pet meseci ove godine, Rusija će isporučiti u proseku 19 odsto manje nafte preko svojih ključnih luka na Baltiku i Crnom moru nego u istom periodu prošle godine, prema podacima koje je prikupila njujorška agencija "Blumberg".

U međuvremenu, isporuke nafte Kini povećane su za 43 odsto u prva tri meseca ove godine, pokazali su nedavno objavljeni podaci ruskog državnog operatera Transnjefta.

- Zbog takvog zaokreta, evropske rafinerije će morati da potraže zamenu za ruske isporuke, usled čega će se verovatno okrenuti isporukama sa Bliskog istoka i iz SAD - ocenjuje Alan Gelder iz londonske konsultantske kompanije "Vud Mekenzi".

Nafta
Foto: Profimedia

Podseća i da evropski kontinent iz Rusije uvozi najveće količine nafte nego iz bilo koje druge zemlje.

Isporuke nafte sa Bliskog istoka prema Aziji će, kako ocenjuje, biti smanjene zbog povećanja udela ruske nafte na azijskom tržištu, zbog čega će "Bliski istok onda te barele preusmeriti prema Evropi", smatra Gelder.

Ukupne isporuke nafte Kini porasle su na oko 750.000 barela dnevno u prvom kvartalu, prema podacima Transnjefta.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd