fbpx
Skip to main content
Rafinerija nafte

Šef naftnog giganta tvrdi: Za dve godine nestaće nam nafte, sankcije Rusiji su loš sistem

Foto: Profimedia
Glavni izvršni direktor kompanije "Total" Patrik Pujane rekao je da se Moskva sve više oseća kao "opkoljena tvrđava"

Glavni izvršni direktor kompanije "Total" Patrik Pujane kritikovao je sankcije Rusiji. Upozorava i da postoji rizik da nakon 2020. ne bude dovoljno nafte.

On je u intervjuu pariskom "Mondu" rekao da je Moskva prestala da se nada ukidanju sankcija i da se sve više oseća kao da je "opkoljena tvrđava".

Pujane je istakao da su sankcije "loš sistem" zbog kog stradaju ljudi kojima ne ostaje drugi izbor osim da podržavaju svoju zemlju. On smatra da je upravo to razlog zbog kojeg raste nacionalističko raspoloženje u Rusiji.

Antić: Manje procedure priključaka za električnu energiju

Prema njegovom mišljenju, da bi bile ukinute sankcije Rusiji, neophodno je da republikanci i demokrate postignu sporazum u Kongresu SAD, gde je antirusko raspoloženje veoma snažno. 

U Evropi se ne zapaža pozitivna dinamika u vezi s ovim pitanjem, naveo je Pujane i dodao da nije čudno to što Rusija ne obraća pažnju na embargo na isporuku goriva Severnoj Koreji. Dejstva Rusije u Siriji i Libiji mogu se takođe objasniti željom da se izađe iz izolacije, tvrdi Pujane. 

Patrik Pujane
Foto: Reuters

Prvi čovek "Totala" je naveo da projekat njegove kompanije u Iranu "Saud pars 11" postiže uspeh i da se posao nastavlja bez obzira na to što je situacija u Kongresu SAD i dalje nejasna.

- Ako Amerikanci odluče da istupe iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da uvedu dodatne sankcije, to će nas ozbiljno zabrinuti - rekao je Pujane.

Energetski sistem Srbije u novogodišnjoj noći radio BESPREKORNO: Ministar Antić obišao zaposlene i lično proverio stanje

Kada je reč o naftno-gasnoj industriji, prema rečima biznismena, sada se oseća nedostatak velikih investicija. On upozorava da postoji rizik da nakon 2020. godine ne bude dovoljno nafte. 

- Potražnja veoma brzo raste, a tokom poslednje tri godine čak i dva puta brže nego tri godine ranije. Kada cene nafte padaju, investicije prestaju da stižu, ali potražnja za naftom raste - objašnjava Pujane.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd