Skip to main content
Fabrika bakra

Srbija LIDER u regionu: Ulazimo u ENERGETSKU TRANZICIJU

Foto: Profimedia/ilustracija
Više od 300 miliona evra prethodnih nekoliko godina uloženo je u projekte zaštite životne sredine, a pokrenut je jedan od najvažnijih projekata u toj oblasti - projekat odsumporavanja u TENT-u, vredan oko 150 miliona evra, izjavio je ministar rudarstva i energetike, Alekandar Antić.

- Više od 50 odsto novih kapaciteta su iz obnovljivih izvora energije, što znači da Srbija ulazi u tranziciju energetike - rekao je Antić koji je svečano otvorio osme Međunarodne dane energetike i investicija na Novosadskom sajmu.

On je dodao da je ove godine budžet za lokalne samouprave za oblast energetike veći četiri puta u odnosu na prošlu godinu.

- Srbija je lider u regionu, a 2018. godine ostvaren je rast ukupne ekonomije, odnosno bruto društvenog proizvoda preko četiri odsto. Da bi srpska ekonomija nastavila da se razvija preko tri do četiri odsto godišnje, neophodno je da ostvarimo stabilno snabdevanje ključnim energentima, što će biti moguće novim investicijama i kapacitetima - rekao je Antić.

Antić  je ukazao da Srbija ima četiri puta jeftiniju struju nego Danska, čiji je ambasador takođe govorio na svečanom otvaranju Međunarodnih dana energetike na Novosadskom sajmu.

Dani energetike
Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

Kraljevina Danska je primer zelene strategije u energetici, rečeno je tokom otvaranja.

Ta zemlja se dugo godina oslanjala na naftu iz uvoza, a nakon toga je počela izgradnju sopstvenih kapaciteta i ubrzo su postali lideri u energetici, a za danski energetski model danas vlada ogromno interesovanje u celom svetu.

NAJVEĆE OTKRIĆE NAFTE U PROTEKLIH 50 GODINA! Mogli bi ga koristiti milioni građana stotinama godina!

NAJVEĆE OTKRIĆE NAFTE U PROTEKLIH 50 GODINA! Mogli bi ga koristiti milioni građana stotinama godina!

- Danski zeleni sektor zapošljava skoro 67 000 ljudi, od kojih polovina radi u energiji vetra. Energetska politika ukorenjena je u svakodnevnom životu danskih građana, kojima je omogućeno vlasništvonad obnovljivim izvorima energije - rekao je ambasador Kraljevine Danske Andres Kristijan Hougord.

Novi Sad je najveći centar kada je energetika u pitanju, a poslednje godine obeležile su velike investicije u ovoj oblasti, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Miloš Vučević
Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

On je apostrofirao najslabiju i najjaču tačku kada je energetika u pitanju, govoreći o primerima Spensa i Novosadske toplane.

 - Najranjiviji deo Novog Sada je Spens, koji muku muči sa energetskom efikasnošću i pred nama je izazov kako da rešimo da objekat, star skoro pola veka, troši manje struje i toplotne energije. S druge strane, imamo i pozitivan primer Novosadske toplane, koja je primer uspeh. Toplana ostvaruje plus u poslovanju, uplaćuje dobit u budžet grada i pojeftinila je cenu struje za čak četiri puta - precizirao je Vučević.

TO MOŽE SAMO TRAMP: Ovako je predsednik SAD JEDNIM TVITOM oborio cenu nafte (FOTO)

TO MOŽE SAMO TRAMP: Ovako je predsednik SAD JEDNIM TVITOM oborio cenu nafte (FOTO)

On je rekao da će Grad u razvoj energetskog sektora uključiti i akademsku zajednicu, da u tome značajnu ulogu ima Fakultet tehničkih nauka.

Na svečanom otvaranju Međunarodnih dana energetike i investicija prisutnima se obratio i pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić. Ugovor o pokroviteljstvu Novosadskog sajma i Grada Zrenjanina potpisali su direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd