Skip to main content
struja

STRUJA PONOVO POSKUPLJUJE: Ne zna se koliko - evo šta kažu stručnjaci

Foto: Profimedia/ilustracija
Novo poskupljenje.

Da će poskupljenja struje za domaćinstva u Srbiji biti - to je neminovno: skok na globalnom tržištu uslovljava naše prilagođavanje, ali niko u ovom trenutku ne može da pretpostavi koliko će nam veći računi stići ovog proleća.

Kako stručnjak za energetiku Željko Marković kaže, poskupljenja su neizbežna. Kako napominje, najavljenje poskupljenja struje bila su i očekivana, s obzirom na to da se ona primećuju i u insotranstvu, zbog toga što su cene energenata na veleprodajnom tržištu povećale za čak četiri do pet puta.

GOTOVO JE! Prekinut protok gasa od Rusije do Nemačke!

GOTOVO JE! Prekinut protok gasa od Rusije do Nemačke!

SLOVAČKA NE ODUSTAJE OD RUSKOG GASA: Spremna je na sve!

SLOVAČKA NE ODUSTAJE OD RUSKOG GASA: Spremna je na sve!

MAĐARI REKLI "NE" BRISELU: Budimpešta protiv embarga na rusku naftu i gas

MAĐARI REKLI "NE" BRISELU: Budimpešta protiv embarga na rusku naftu i gas

- Očekivano je usklađivanje cena u onom iznosu koji će biti neophodan da bi se obezbedilo koliko-toliko pozitivno poslovanje Elektroprivrede Srbije - kaže Marković.

On objašnjava da Srbija u sektoru električne energije ne zavisi potpuno od uvoza, već oko 20 odsto.

- EPS je do skoro u uvozu struje bio na nultom nivou – malo je uvozio zimi, a malo prodavao leti, ali je moguće da će sada imati nešto lošiji bilans s obzirom na to da je bilo problema u proizvodnji uglja, te je bilo neophodno da se deo električne energije uveze - objašnjava Marković, i dodaje da će upravo struja koju smo uvezli uticati na povećanje cena.

Prema njegovim rečima, možemo očekivati da se cena električne energije na nivo koji bi zadovoljavao trećinu trenutno cene na tržištu.

- Dakle, trošak EPS-a po megavat-satu u domaćoj proizvodnji, plus iz uvoza je oko 80 evra, dok je cena na tržištu 250 - kaže Marković.

Na pitanje kolika poskupljenja mogu da očekuju građani, kaže da niko ne može da da tačan odgovor, ali da poskupljenja ipak neće biti toliko drastična.

Visoku cenu energenata za privrednike plaća svaki građanin

Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik", kaže da je cena električne energije za privrednike već dovoljno visoka, te stoga ne bi trebalo da dođe do novih poskupljenja.

- Cene ne bi smele da skoče. Već su toliko podignute, a čak i građani koji nisu privrednici plaćaju poskupljenja koja su se na nas odnosila, jer smo mi jednostavno morali da povećamo cene proizvoda. Naravno da uvek može nešto da nas iznenadi, pa čak i nova, viša cena. U tom slučaju, nadležni bi morali da imaju dobro objašnjenje - kaže sagovornik, objašnjavajući da nije siguran koliko su privrednici spremni na nova poskupljenja.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd