Skip to main content
severni tok 2

Švedska blokira "Severni tok 2"?

Foto: Profimedia
Evropski poslanik iz Hrišćansko-demokratske partije Švedske Lars Adaktuson je naglasio da "Rusija ne poštuje međunarodno pravo"

Većina švedskih političkih partija se zalaže za blokiranje izgradnje ruskog gasovoda "Severni tok 2", javlja švedski "Sveriges radio". Taj radio je pitao predstavnike različitih partija o njihovom odnosu prema ruskom gasovodu. Skoro svi su se složili da ne treba dozvoliti izgradnju "Severnog toka 2".

- "Severni tok 2" je loš predlog kako u pogledu energetske politike i ekologije, tako i u pogledu politike bezbednosti. Aktivno se zalažemo da se na svaki način zaustavi taj projekat - izjavila je predstavnica Umerene koalicione partije Karin Enstrom.

Evropski poslanik iz Hrišćansko-demokratske partije Švedske Lars Adaktuson je naglasio da "Rusija ne poštuje međunarodno pravo", navodeći primere Gruzije i Krima. Zato on smatra da treba naći druge načine da EU dobije energiju, a da ne zavisi od Rusije.

Predstavnik partije Zelenih u Savetu za poslove EU u Parlamentu Švedske Junas Erikson je naveo da se Stokholm ranije suočavao sa poteškoćama u primeni međunarodnog prava protiv "Severnog toka 2" i zato smatra pravilnom odluku Evropske komisije o promeni zakonodavstva što će omogućiti da se blokira projekat.

Član Saveta za poslove EU i poslanik Leve partije Jens Holm navodi da Švedska podržava inicijativu Evropske komisije, nezavisno od rezultata glasanja koje će biti održano u nedelju.

- Ako poželimo da zaustavimo uvoz prirodnog gasa u Evropu - možemo to da uradimo. Potrebno je pronaći pravni okvir za to ili doneti nove zakone. Nije potrebno ništa komplikovano. Projekat "Severni tok 2" će biti blokiran - uveren je poslanik.

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd