fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin i Donald Tramp

Trampovo trgovinsko primirje sa Kinom donelo korist i Rusiji: Cena nafte skočila

Foto: Profimedia
Dogovor Vašingtona i Pekinga doveo do zarade za Moskvu

Američka "laka" nafta WTI napredovala je do nivoa od blizu 72 dolara za barel, budući da je "ekonomsko primirje" između SAD-a i Kine ublažilo strah od trgovinskog rata, a uoči sastanka o cenama ove sirovine između ministara energetike vodećih zemalja proizvođača - Rusije i Saudijske Arabije.

Naftni fjučersi su u Njujorku skočili za čak 0,9 odsto, prenosi agencija "Blumberg".

Nafta WTI za isporuku u junu, čije ugovaranje za taj mesec ističe sutra, poskupela je za 0,6 odsto (ili za 40 centi) na 71,68 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 31 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Cena američke referentne nafte porasla je prošle nedelje za 0,8 procenata. Ugovori za juli, gde je trgovačka aktivnost znatno življa, porasli su za 39 centi na 71,76 dolara.

Naftna bušotina
Naftna bušotina
Foto: Profimedia

Fjučersi severnomorske nafte "brent" za julske isporuke takođe su zabeležili rast za 0,6 posto na 78,98 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je prošle nedelje registrovala šestu nedelju uzastopnog rasta. 

Međutim, na Šangajskoj međunarodnoj berzi energije su fjučersi denominovani u juanima pali za 0,8 odsto na 482,4 juana za barel, nakon što su prošle nedelje zabeležili povećanje od 3,3 posto, takođe šestu nedelju zaredom.

Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je u nedelju da su SAD i Kina "zamrzle trgovinski rat", budući da rade na okviru sporazuma o otklanjanju neravnoteže u međusobnoj trgovini.

Tramp izdejstvovao smanjenje američkog trgovinskog deficita prema Kini (FOTO/VIDEO)

Prema njegovim rečima, dve zemlje su se nakon dvodnevnih pregovora u Vašingtonu složile da se "znatno" smanji američki deficit u robnoj razmeni sa azijskom državom. Peking je obećao da će "značajno" povećati kupovinu američkih dobara i usluga, što je ublažilo nervozu investitora koji su se zabrinuli da su dve velike ekonomije na ivici opšteg trgovinskog rata, navodi "Blumberg".

Ministri energetike Saudijske Arabije i Rusije, Kalid Al-Falih i Aleksandar Novak, trebalo bi da se sastanu ove sedmice u Sankt Peterburgu, gde ove nedelje počinje Međunarodni ekonomski forum, kako bi razgovarali o svim pitanjima vezanim za tržište nafte, uključujući cene.

Novak je izjavio krajem prošle nedelje da se mora dugoročnije sagledati kretanje cena nafte - koliko će one biti stabilne ili ne u narednom periodu i koji faktori utiču na to.

Dodao je da će ti tazgovori biti nastavljeni u junu kada se Organizacija zemalja izvoznika nafte i njeni saveznici okupe u Beču.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd