fbpx
Skip to main content
Nalazište nafte

Udar na DOLAR: EU će iransku naftu plaćati evrima?

Foto: Profimedia
Kina je sredinom aprila ove godine, naime, najavila kako će nastojati da osigura plaćanje uvoza nafte, osim u dolarima, i u juanima

Evropska unija ne samo da se neće pridružiti američkom zaoštravanju odnosa s Iranom, nego razmatra nastavak uvoza iranske nafte bez plaćanja u američkim dolarima, navodi Sputnjik pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu. Ako se informacije pokažu tačnim, to će biti druga značajna najava udara na dolar kao najvažniju valutu svetske trgovine.

Kina je sredinom aprila ove godine, naime, najavila kako će nastojati da osigura plaćanje uvoza nafte, osim u dolarima, i u juanima.

Budući da je Kina najveći svetski uvoznik nafte, ulazak juana makar i u manji deo 14.000 milijardi dolara godišnje vrednosti trgovine naftom u svetu, izazvao bi značajne valutne promene u svetskoj trgovini.

evro, novac, kovanice, kovani novac, papirni novac
Foto: Profimedia

Portal Oilprice.com, prenoseći informacije o mogućem dogovoru EU i Irana da se nafta plaća u evrima, podseća na izjavu visoke predstavnice EU Federike Mogerini da nuklearni sporazum Zapada s Iranom uključuje i međusobnu normalizaciju ekonomskih odnosa.

Budući da je Mogerini u zajedničkoj izjavi sa šefovima diplomatije Njemačke, Francuske i Velike Britanije izrazila žaljenje zbog američkog izlaska iz sporazuma sa Iranom, "Oilprice" zaključuje da će EU nastaviti i da produbi ekonomsku saradnju s Iranom.

Portal napominje i kako su najvažnije članice Unije najavile da će ostati u sporazumu s Iranom i pre odluke američkog predsednika Donalda Trumpa o izlasku iz sporazuma.

Ekonomska saradnja EU i Irana ne odvija se samo u naftnom biznisu, nego i u bankarskim transakcijama sa kreditiranjem i zajedničkim projektima.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd