fbpx
Skip to main content
Nafta

VELIKI GUBICI U SVETU "CRNOG ZLATA": Kovid ostavio velike ožiljke, poražavajući pad prihoda naftaša

Foto: Profimedia/ilustracija
Britiš Petroleum je izvestio ove nedelje o prvom gubitku u deceniji od 5,7 milijardi dolara

Pandemija korona virusa ostavila je duboke ožiljke u globalnoj industriji nafte i gasa, što ovih dana potvrđuju finansijski izveštaji vodećih naftnih kompanija za 2020, a koji govore o poražavajućem padu prihoda, dobiti i o gubicima.

VREDNOST NAFTE BLIZU NAJVIŠEG GODIŠNJEG NIVOA: Smanjene zalihe "crnog zlata" oterale cenu "u nebo"

VREDNOST NAFTE BLIZU NAJVIŠEG GODIŠNJEG NIVOA: Smanjene zalihe "crnog zlata" oterale cenu "u nebo"

SRBIJA SE OKREĆE "ZELENOJ" ENERGIJI: Novi zakon u pripremi, svi će moći da proizvode solarnu energiju

SRBIJA SE OKREĆE "ZELENOJ" ENERGIJI: Novi zakon u pripremi, svi će moći da proizvode solarnu energiju

HOROR U RAFINERIJI NAFTE: Izbio veliki požar, jedna osoba poginula (FOTO/VIDEO)

HOROR U RAFINERIJI NAFTE: Izbio veliki požar, jedna osoba poginula (FOTO/VIDEO)

Anglo-holandski naftni gigant Rojal Dač Šel izvestio je da je prilagođena zarada kompanije iznosila 4,85 milijardi dolara u celoj 2020, što je pad od 71 posto, u odnosu na profit od 16,5 milijardi iz 2019.

U poslednjem kvartalu prošle godine, prilagođena dobit kompanije je pala za 87 procenata međugodišnje i iznosila je 393 miliona dolara. Finansijski rezultat Šela i nije toliko loš u odnosu na konkurente kao što su američki Ekson Mobajl i Ševron, te britanski Britiš Petroleum.

Oni su prijavili teške gubitke zbog dugotrajnog pada potražnje za energentima tokom mera lokdauna, uvedenih širom sveta usled pandemije.

Britiš Petroleum je izvestio ove nedelje o prvom gubitku u deceniji od 5,7 milijardi dolara, dok je Ekson prijavio gubitak od 22,4 milijarde dolara, prvi otkako je postao javno preduzeće.

Gorivo
Foto: Profimedia

Akcije Šela su juče ujutru beležile zanemarljivu negativnu korekciju , dok su tokom prošle godine tonule, dotakavši 28. oktobra najniži nivo u više od četvrt veka, od 878,1 penija.

Od tada su se oporavile, ali su i dalje za 40 posto ispod vrednosti koju su imale krajem 2019, pre udara kovida na naftna tržišta.

Šelovi rezultati dolaze nedelju dana uoči predstavljanja dugoročne strategije koja treba da omogući ovom divu da postane kompanija sa neto nultom emisijom do sredine veka, i kojom treba da ubedi investitore da ima profitabilnu budućnost u svetu s niskom emisijom ugljenika.

Kompanija planira veliko restrukturiranje u okviru programa za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, pri čemu namerava da ugasi 9.000 radnih mesta, što čini više od 10 posto njene radne snage.

Reorganizacija treba da rezultira dodatnim godišnjim uštedama rashoda u rasponu od dve do 2,5 milijardi dolara do 2022. godine, povrh smanjenja troškova najavljenih prošle godine u iznosu od tri do četiri milijarde dolara.

Šelov gotovinski tok (cash-flow) opao je lani za skoro petinu u odnosu na 2019. godinu, dok je udeo njegovog duga u kapitalu porastao na 32 posto sa 29 procenata.

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd