fbpx
Skip to main content
EPS

ZelEPS predstavlјen kupcima sa područja Vojvodine: Sve više zainteresovanih za zelenu energiju EPS-a

Foto: EPS
ZelEPS paket podrazumeva snabdevanje energijom iz obnovlјivih izvora koja ima garanciju porekla.

Korišćenje zelene energije sve više je u fokusu poslovanja privrede i "Elektroprivreda Srbije" više od dve godine sa ZelEPS paketom doprinosi podizanju svesti o značaju obnovlјivih izvora energije. 

SRBIJA DOBIJA NOVU "MREŽU KRVNIH SUDOVA": Izgradnja auto-puteva teče po planu, krajem godine gradićemo još OSAM brzih deonica

SRBIJA DOBIJA NOVU "MREŽU KRVNIH SUDOVA": Izgradnja auto-puteva teče po planu, krajem godine gradićemo još OSAM brzih deonica

GORIVO PONOVO POSKUPLJUJE: Barel nafte skočio, Crnogorci već digli cene, šta čeka vozače u Srbiji

GORIVO PONOVO POSKUPLJUJE: Barel nafte skočio, Crnogorci već digli cene, šta čeka vozače u Srbiji

SRBIJA POSTAJE DRUGI PROIZVOĐAČ BAKRA U EVROPI: Odobrena izgradnja objekata za rudnik "Čukaru Peki" kod Bora

SRBIJA POSTAJE DRUGI PROIZVOĐAČ BAKRA U EVROPI: Odobrena izgradnja objekata za rudnik "Čukaru Peki" kod Bora

Kupcima na slobodnom tržištu sa područja Vojvodine koncept ZelEPS paketa predstavio je Bratislav Džombić, direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju". Više od 50 eminentnih komercijalnih kupaca saznalo je da se paketom ZelEPS-a kupcima garantuje ekološko poreklo električne energije, a kupci dobijaju elektronski dokument koji dokazuje da je proizvedena samo upotrebom obnovlјivih izvora energije. 

Bojana Pađen, pomoćnik načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada, u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, učesnicima tribine o ZelEPS paketu, predstavila je najznačajnije projekte Novog Sada koji se tiču energetske efikasnosti i zelene energije.

 - Važno je da društveno odgovorni kupci koji se odluče za kupovinu zelene energije koju nudi "Elektroprivreda Srbije" budu svesni da ekološkim poslovanjem učestvuju u izgradnji zdravije životne sredine i time poštuju principe održivog razvoja – rekla je Pađen. 

Ona je najavila izradu plana energetske efikasnosti za 2022. godinu i program energetske efikasnosti koji će definisati cilјeve, smernice, aktivnosti koje će sagledati trenutno stanje energetske efikasnosti na teritoriji Novog Sada i doneti neke nove mere i odluke koje će pomoći da ta oblast napreduje u narednom periodu.

- Garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači poput "Elektroprivrede Srbije", čiji su proizvodni kapaciteti registrovani u Registru proizvođača iz obnovlјivih izvora, kod Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije. Na zahtev proizvođača, garanciju porekla izdaje operator prenosnog sistema "Elektromreža Srbije", a EMS je postao punopravan član AIB (Evropske asocijacije tela za izdavanje) 2019. godine i tržište Srbije integrisano je u tržište EU - objasnio je Džombić. 

EPS je, pionirski, pre dve godine počeo prodaju zelene energije, a prvi kupac paketa ZelEPS bila je Prokredit banka. Pored banaka, zelenu energiju EPS-a do sada su kupovale uglavnom kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom. Velike kompanije kao što su Lidl, "Tigar", „British American Tobacco, "Zdravlјe" iz Leskovca, "Strauss Adriatic", "Froneri Adriatic", kao i mnogi drugi, prepoznali su značaj zelene energije. 

- Ugovori se zaklјučuju kao i konvencionalni. Nikakva dodatna papirologija nije potrebna, a postojeći ugovor se ne raskida, već se aneksira s istom cenom energije uz dodatak od 0,2 evra po megavat-satu - rekao je Džombić. 

Broj zainteresovanih kupaca za ZelEPS stalno raste. Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila deset puta veća nego u 2019. Količina ugovorena za ovu godinu je u ovom trenutku 50 odsto veća nego 2020. godine. Sa ovom "zelenom" ponudom kupci ostaju verni najvećoj energetskoj kompaniji u Srbiji, a jedan broj njih prepoznaje nastojanje EPS-a da drži korak sa Evropskom unijom i svetom.

Zelena energija EPS-a proizvodi se u 15 hidroelektrana snage 3.015 megavata, što je 38 odsto EPS-ovog energetskog potencijala, a trećina ukupne proizvodnje realizuje se u hidroelektranama. U planu je i korišćenje drugih izvora zelene energije, kao što su vetar i sunčeva svetlost.

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd