fbpx
Skip to main content
EPS

Značajan dan za EPS: Stigao NAJMODERNIJI BAGER za proizvodnju uglja

Foto: Promo
Na površinskom kopu "Drmno" u Kostolcu počeo je transport novog sistema bager-traka-odlagač koji će omogućiti povećanje proizvodnje uglјa sa sadašnjih devet na 12 miliona tona uglјa godišnje. 

Savremeni rotorni bager kapaciteta je 6.600 kubnih metara jalovine na sat, a čitav sistem čine još i osam transportera sa trakom širine dva metra, transportni sistem dužine 12 kilometara, nova trafostanica, dok je kapacitet odlagača 8.500 kubnih metara na sat.

- Svima u EPS-u  zahvalјujem na velikom trudu da dođemo do ovog značajnog dana. Ova ozbilјna grdosija od 3.200 tona je od velike važnosti za srpsku energetiku. EPS je sa svojim rudarskim sektorom zamajac srpske ekonomije. Proizvodnja uglјa u prvom kvartalu ove godine biće veća nego u istom periodu prošle godine. Ove godine očekujemo proizvodnju od 38 miliona tona uglјa i ulazimo u ozbilјan talas investicija koji će obezbediti dalјi rast - rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prilikom početka transporta BTO sistema.

Antić je naglasio da veruje da će cilјevi koji su postavlјeni zajedno sa EPS-om biti ispunjeni.

- Sledeća faza je da dođemo do 40 miliona tona, a kada bude počeo da radi bager na PK "Radlјevo" u Kolubari 2023. godine, očekujemo 45 miliona tona - dodao je Antić.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, dao je nalog za pokretanje bagera i poručio da je ovaj BTO sistem vredan 97,6 miliona dolara.

MODERNIZACIJA ENERGETSKOG SEKTORA: EPS ugrađuje najbolju opremu u novi blok u TE Kostolac

MODERNIZACIJA ENERGETSKOG SEKTORA: EPS ugrađuje najbolju opremu u novi blok u TE Kostolac

EPS završava ENERGETSKU INFRASTRUKTURU za potrebe Koridora 10

EPS završava ENERGETSKU INFRASTRUKTURU za potrebe Koridora 10

Novo postrojenje u TENT-u za čistiji vazduh: Smanjena emisija azotnih oksida

Novo postrojenje u TENT-u za čistiji vazduh: Smanjena emisija azotnih oksida

- Proizvodnja uglјa jedan je od najvažnijih faktora u EPS-u i daje stabilnost energetskom sistemu Srbije. EPS se oslanja na proizvodnju uglјa u Rudarskom basenu "Kolubara" i na kopu "Drmno". Zbog novog termo bloka koji gradimo u Kostolcu neophodno je da povećamo kapacitet kopa "Drmno" na 12 do 13 miliona tona, a to će ovaj BTO sistem omogućiti. EPS finansira izgradnju još četiri pretovarne stanice, a gradimo i novu trafostanicu "Rudnik 5". Očekujemo da taj deo posla završimo do decembra. Važno je što smo primetili da su domaće firme koje su bile angažovane na ovom poslu sve bolјe osposoblјene - istakao je Grčić.

Novi BTO sistem deo je druge faze projekta modernizacije Termoelektrane "Kostolac B" koji se realizuje na osnovu međunarodnog sporazuma Srbije i Kine. Nosilac projekta izrade BTO sistema je China Machinery Energy Corporation (CMEC), a isporučilac opreme je nemački TissenKrupp.

-  Od otvaranja montažnog placa prošlo je 36 meseci, a meni je velika čast i zadovolјstvo da smo uspeli sve da završimo u ugovorenim okvirima uz podršku ministra Antića i čelnih lјudi EPS-a. CMEK ulaže velike napore da obezbedi kvalitetan sistem - poručio je Ren Kailong, direktor ogranka CMEC.

Bernd Binder, direktor sektora za rudarstvo TissenKrupp, rekao je da je ovo veliki benefit za srpsku infrastrukturu i sve građane, te da ova kompanija ima blisku saradnju sa Srbijom i EPS-om već 60 godina. 

Početkom maja bager se očekuje na radnoj poziciji, a onda sledi probni rad od mesec dana.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd