fbpx
Skip to main content
gola devojka pokrivena hranom

BIZARAN OGLAS ZA POSAO ŠOKIRAO ŽENE: Potrebna seksi devojka sa čijeg će golog tela gosti da jedu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Potrebno je da devojka leži gola dva sata!

Na društvenim mrežama pojavio se oglas u kom se ženama nudi bizaran posao u suši restoranu koji je uzburkao sve Splićane.

U tom oglasu piše sledeće:

– Glumi se stalak za hranu na stolu. Leži se dva puta po sat vremena dok gosti skupe hranu, pa se odlazi u bekstejdž dok se pripremi druga postavaNe mora se biti potpuno gola/intimni delovi mogu biti pokriveni nalepnicama i listićima. Uslov je naravno izuzetno zgodna hostesa.

Slavica Bartulović, gradska većnica i predsednica Gradske komisije za ravnopravnost polova povodom ovoga je rekla:

– Ovo je odnos prema ženskom telu koji dolazi iz drugih kultura, koji je često pornografski i promoviše odnos prema ženi isključivo kao seksualnom objektu i igrački namenjenoj muškarcima. Lično oštro osuđujem ovakav način tretiranja žena te ne mogu a da se ne zapitam kako to da s jedne strane imamo toliko moralisanja oko davno stečenih prava žena, a sa druge strane je sveprisutno promovisanje žena kao seksualnih objekata. Ovo je pitanje o nama kao društvu u celini i dvostrukom moralu i licemernim standardima, a takođe otvara i mnoga pitanja o tržištu rada u Hrvatskoj – oštro će Bartulović.

Izvršna koordinatorka udruženja Domine, koja promoviše ženska prava, Mirjana Kučer, osuđuje ovakav način tretiranja žena u javnosti.

– Nikako ne podržavam eksploataciju ženskog tela ili njegovu upotrebu u bilo kakve komercijalne svrhe, jer je to odnos prema ženi kao prema objektu. Ipak, taj deo ne bih komentarisala. To treba da istraže institucije – kazala je Kučer, napomenuvši da ovakvo oglašavanje poslova “na brzaka” takođe može imati sumnjivu pozadinu.

Žensko telo
Foto: Profimedia

Erotizacija i komodifikacija nejednakosti je svakodnevna pojava u patrijarhatu gde je telo žene svedeno na dehumanizirani seksualni objekat, stvar ili robu koja je u funkciji zadovoljenja muške seksualne fantazije na kojoj seks industrija unosno zarađuje. Ovaj oglas potvrđuju tu tvrdnju.

– Po čemu je neka mlada i “izuzetno zgodna” žena više kvalifikovana da njeno golo telo bude stalak za hranu, da bude stvar? Opšte je poznato da određene komercijalne delatnosti koje su zakonite u svojoj primarnoj delatnosti mogu poslužiti kao paravan seksualnoj eksploataciji ženakroz prostituciju, a to je prema pozitivnim propisima republike Hrvatske kažnjivo – poručila je Nikolina Zec, aktivistkinja Ženske mreže i Ženske udruženja Izvor iz Tenje.

Tanja Radmilo, sudski tumač i prevodilac i aktivistkinja za ženska prava iz Splita, zgrožena je ovim oglasom i rekla je:

– Strašno mi je pretvaranje žene u objekat, dakle, ovde bi trebalo da glumi sto, ležeći polugola, ali kao ne potpuno gola i mora da bude izuzetno zgodna, zato se svi i čude kad dođe do nasilja nad ženama. Ovo je samo produžetak radne stereotipizacije u kojoj su žene objekti i pasivne, a muškarci subjekti i aktivni i koje za posledicu imaju štetnu percepciju na sistem vrednosti primaoca.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd