Skip to main content
Napad panike

PLATIŠ VIŠE DA BI RAZGOVARAO MANJE: Na dopunama za mobilni uzeli milione!

Foto: Profimedia
Teleoperateri su u zadnje dve godine na naknadi za mrežu uzeli kupcima 700 milona. Inspekcija POTVRDILA da su tako varali potrošače.

Sva tri teleoperatera u Hrvatskoj, T-HT, Vipnet i Tele2, mogli bi platiti kazne po 100.000 kuna jer je utvrđeno da su nepošteno naplaćivali bonove za mobilne i zavaravali kupce. Korisnik koji je kupio dopunu od 50 kuna platio je 55 kuna, onaj koji je kupio 100 kuna platio je 110 kuna itd.

Inspekcija Ministarstva privrede izdala je rešenja svim trima firmama kojima zabranjuju takvu “zavaravajuću, nepoštenu poslovnu praksu”.

Iako je to utvrđeno, operateri nemaju obavezu vratiti novac niti ukinuti naknadu, nego samo uskladiti cenovnike. Ubuduće bi tako na bonu trebala pisati njegova prava cena. U posebnom postupku će se pokušati naplatiti kazne koje iznose do 100.000 kuna.

mobilni
Foto: Profimedia

- Korisnici bi pojedinačno mogli tužiti i tražiti povraćaj novca sudskim putem - objašnjavaju upućeni u rešenje.

Službeno su se iz Ministarstva privrede pozvali na čuvanje inspekcijske tajne. Potvrdili su tek da su u toku inspekcijski nadzori “u predmetima prodaje bonova za prepaid korisnike”.

Teško da je iko tko kupuje bonove sačuvao račune, a pojedinačno se ne bi isplatilo tužiti zbog visokih troškova. Svi operateri su počeli naplaćivati dodanu naknadu od jula 2014. godine.

Država im je tada propisala posebnu naknadu za korišćenje radiofrekvencijskog spektra. Svake godine se od nje slije 350 milijuna kuna u proračun. U dve godine slilo se oko 700 milijuna kuna. Teleoperateri tu naknadu naplaćuju od kupaca. Za razliku od preplatnika koji plaćaju fiksno 10 kuna mesečno, što inspekcija ne smatra spornim, kupci bonova su plaćali dodatnih 10 posto po vrednosti bona.

Teleoperateri su se inače žalili na rešenja, ali im je ministarstvo odbilo prigovore. Ostala im je žalba Upravnom sudu.

Iz HT-a, Tele2 i Vipneta su nam odgovorili da nisu nepropisno naplaćivali naknadu jer su sve promene javno obavili i istakli u uvetima poslovanja. HT i Tele2 kažu da ni ne znaju za inspekcijski nadzor. U HT-u dodaju i kako su morali uvesti naknadu kako bi sačuvali radna mesta i investicije.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd