fbpx
Skip to main content
Lego

POSLOVNA PRIČA KOJA ĆE VAM NATERATI SUZE NA OČI: LEGO kompanija i tužna priča o jednom vremenu (FOTO)

Foto: Profimedia
Koliko su Lego igračke sjajne svi znamo, ali ne znamo koliko je trebalo vremena da to postanu.

Da li ste se ikada zapitali kako je sve počelo? 

1932. godina bila je loša za danskog drvodelju, Ole Kirka Kristinsena. Posao je išao loše i Kirk je morao zatvoriti svoju radionicu i otpustiti sve do tada lojalne radnike. Stvari su izgledale loše za Kirka, njegovu ženu i njihovo četvoro dece. Da stvar bude gora, njegova žena umrla je ubrzo i vremešni Danac morao je da se stara o svojim sinovima sam. 

DA LI SE SEĆATE UPLAĆIVANJA KREDITA PREKO GREB-GREB KARTICA? Podaci koji slede će vas šokirati!

Srećom, drva nikada nije nedostajalo u ovoj kući i tako je Lego bajka počela. Kristanesen je isprva počeo praviti drvene igračkice samo za svoju decu, bile su to većinom patkice na točkićima koje su se vukle kanapčetom, automobilčići i tome slično. Jednoga dana konačno je neko uvideo kvalitet njegovog rada, imućni trgovac je poručio veliku količinu igračaka za praznike. Cela porodica je naporno radila, ali je trud bio uzaludan. Imućni trgovac je bankrotirao, a porodica Kristanesen se ponovo našla priterana uz ćošak. 

Jadni Ole Kirk, prodavao je onda svoje igračke šakom i kapom, često ih je trampio samo za hranu i osnovne namirnice. Ni tu nije bio kraj nedaća porodice Kristinsen. Drugi svetski rat se dovukao i do Danske i 1942. godine radionica starog Kirka izgorela je u, sumnja se, podmetnutom požaru. Sve za šta je radio bilo je izgubljeno, ali on nije želeo da odustane. 

Jedna kupovina i jedan preuzeti rizik, trasirao je put ovoj kompaniji. Na sajmu u Kopenhagenu, tik posle rata, Ole je prvi put video mašinu za plastične igračke. Bio je zo zapravo kompersor, koji je uz pomoć prese i kalupa pravio igračke i oblike željene forme. Nedugo zatim, Kirkov sin Gotfrid otišao je na putovanje do Engleske, gde je pričajući sa eminentnim engleskim prodavcima, konačno uvideo šta fali Lego korporaciji.

Nedugo zatim, pojavili su se prvi sistemi Lego kockica koji su podrazumevali automobile, kamione kao i uvek, ali na šablonu puta preko kojeg su deca mogla da uče o saobraćaju i da grade i okruženje pored puta, uključujući i kuće. Ovakav sistem omogućio je proboj na inostrana tržišta, većinom zemalja u okruženju.

Sve ostalo je istorija, problem sa šablonima je bio veliki, pa su tako postolja i Lego ''dugmići'' na njima postali realnost. Preko te formule i obične Lego kockice su postale realnost, moglo se pustiti mašti na volju.

NEMOGUĆE DA SE SRBIN OVOGA NIJE SETIO: Sediš na stolici svaki dan i zaradiš 170.000 dinara dnevno!

Stari Kirk Krisansen ipak nije stgao da doživi da vidi sve ovo. Nedugo posle njegove smrti, Gotfrid koji je nasleo posao još jednom je morao da gleda kompaniju kako mu nestaje u požaru, ali nije odustajao. Ono što je kasnije sledilo, velike serije pravljene po filmovima i knjigama, Legolend, video igrice i filmovi, samo su odraaz društva u kome živimo, a ova priča je priča o biznisu kakav je postojao nekad.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
2 Beograd