fbpx
Skip to main content
fiskalni računi

OVAKO NAS VARAJU TRGOVCI: Kad vidite "plus 1 gratis", obavezno proverite OVO

Foto: Profimedia
Tako je Agrokor kažnjen zbog varanja svojih kupaca.

Prekršajni sud u Makarskoj doneo je presudu jer je nedavno utvrdio da je Konzum, koji je deo Agrokora, prodavao više proizvoda u paketu ističući da je jedan od njih gratis, iako je, kad se cena preračunala, ispalo da su ga kupci ipak plaćali.

Kako proizlazi iz nepravomoćne presude, Konzumu ovo nije prvi put da krši Zakon o zaštiti potrošača zbog čega je kažnjen novčano, sa deset hiljada kuna (oko 1.350 evra), dok dvojica njegovih zaposlenih moraju da plate kaznu po hiljadu kuna (oko 135 evra). 

EVO KAKO VAS TRGOVCI VARAJU: Pokazaćemo vam par ''caka'' koji trgovci najčešće koriste!

IGRA CENA: Kako se trgovci poigravaju našim novčanicima

Bila je to, prema oceni suda, nedopuštena poslovna praksa, a otkrivena je u martu 2015. godine u Super Konzumu u Vrgoračkom putu u Makarskoj. 

Tržišni inspektori bili su 25. marta u toj trgovini i utvrdili sumnjive cene. Na policama su pronašli 11 pakovanja štapića “3 plus 1 gratis”, ukupne težine 160 grama. 

Cene
Foto: Profimedia/ilustracija

Maloprodajna cena tog pakovanja bila je 8,99 kuna. Istovremeno je cena jednog pakovanja tih istih štapića iznosila 2,99 kuna. Kada se ta cena uračunala u pakovanje u kojem su jedni štapići trebali da budu gratis, proizlazilo je da su ih kupci ipak plaćali 0,02 kune. 

Drugi šef u trgovini uhvaćen je u nezakonitoj ponudi piva. Na njegovoj polici nalazila su se tri pakovanja piva od pola litrea, “3 plus 1 gratis”, po ceni od 28,49 kuna. Budući da je jedna limenka koštala 9,49 kuna, u ovoj ponudi nijedna nije bila besplatna već su ih potrošači plaćali 60 kuna. 

Sud je zaključio kako su Konzum i njegovi radnici prekršili člana Zakona koji propisuje u kojoj situaciji je rasprodaja, dakle prodaja robe ispod cene, uopšte moguća. Osim u vreme sezonskih sniženja, to je dopušteno samo kad trgovac gasi svoje poslovanje, kad menja ili obnavlja poslovne prostore, kad određeni proizvod izlazi iz ponude ili pak kad mu je poslovanje ozbiljno ugroženo. 

Predstavnici Konzuma tokom procesa nisu dokazivali nijedan od tih razloga, već su tvrdili kako im se potkrala greška jer imaju mnogo cena koje završavaju sa 99 ili 89 lipa. 

Do sada je Konzum, kako proizlazi iz evidencije Ministarstva pravosuđa već kažnjavan zbog kršenja Zakona o potrošačima. I pored toga dobio je minimalnu kaznu, od deset hiljada kuna. Maksimalna kazna za kompaniju je do 50 hiljada kuna. I zaposleni koji su bili okrivljeni u ovom postupku dobili su minimalne novčane kazne.

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd