fbpx
Skip to main content
Beograd

BAUK ZVANI UPRAVNIK ZGRADE: Evo ko sve može da bude i koliko će da bude plaćen iz vašeg džepa

Foto: Srbija Danas
Upravnik zgrade može da radi i volonterski - ako je stanar, ali ako nije, onda će svaki stan mesečeno izdvajati istu cifru

Privredna komora Srbije započela je u Beogradu obuku za licenciranje profesionalnih upravnika stambenih zgrada.  Jedna od novih informacija vezanih za ovu temu je da upravljanje zgradom može da se radi i volonterski, pod uslovom da je upravnik istovremeno i stanar.

Vlasnici stanova u jednoj zgradi, takozvanoj stambenoj zajednici, ubuduće će moći da nekoga među sobom odrede za upravnika. U tom slučaju upravnik može da radi volonterski, ali i za novčanu nadoknadu ako se stanari tako dogovore.

AKO STE U DUGOVIMA SADA STE I U PROBLEMU: Izvršitelji od danas postaju "javni" i mogu SVE!

Beograd
Foto: Srbija Danas

Stanari mogu i da se odluče sa profesionalnog upravnika, odnosno da angažuju firmu koja zapošljava profesionalne upravnike zgrada. Ova varijanta podrazumeva sklapanje ugovora između stambene zajednice i pravnog lica koje pruža usluge.

Da bi neko stekao licencu profesionalnog upravnika mora da ima zavšenu najmanje četvorogodišnju srednju školu, prođe obuku u Privrednoj komori i položi ispit i upiše se u registar profesionalnih upravnika. Pre upisa u registar neophodno je i obavezno da ima i osiguranje od profesionalne odgovornosti, koje je obezbeđenje u slučaju da svojim radom nanese štetu stambenoj zajednici za koju radi.

Nevreme
Foto: Srbija Danas

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ne predviđa nove troškove za stanare, a omogućava im da budu dodatno obezbeđeni. To znači da će eventualno angažovanje profesionalnog upravnika zgrade koštati između 200 i 300 dinara po stanu.

Šta IZVRŠITELJI mogu da vam zaplene, a ŠTA ne smeju da diraju

Registar profesionalnih upravnika, koji će biti dostupan na sajtu PKS, sadržavaće sve aktivne, rakinute i tekuće ugovore koje upravnici sklapaju sa stambenim zajednicima. Na taj način će svi moći da vide koliko ugovora je neki upranik sklopio i raskinuo, a profesionalni upravnik je dužan da Privrenoj komori dostavlja sve ugovore.

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd