Skip to main content
bankomat

Beograđaninu bankomat progutao novac, a karticu vratio: Agonija trajala 15 dana, a evo šta se desilo

Foto: Profimedia
Da bi podigao svoju platu Beograđanin G. A. se baš pomučio, jer mu je bankomat progutao novac, a karticu uredno vratio.

Naime, preduzeće je uplatilo novac pre Nove godine na račun, ali je u ruke čoveka plata došla tek nakon 14 dana.

NOVI UDAR NA DŽEP Zbog većih akciza, GORIVO poskupljuje, kod suseda JEFTINIJE

- Ubacio sam karticu, mašina je radila kao da broji pare i stala. Bankomat mi je, na sreću, karticu vratio, jer da nije onda bih još i na nju morao da čekam ko zna koliko. Logično bi bilo da banka klijentu pare sa računa skine tek kada ih isplati, a ne tek kada on zatraži isplatu. Softver banke napravljen je na štetu klijenata. To se vidi po tome što nalog za plaćanje nije povezan s informacijom da li u bankomatu ima para - kaže čitalac koji je po zanimanju kompjuterski programer što se i vidi iz njegove ilustracije pomenutog slučaja.

bankomat
Foto: Profimedia

Dodatno, njega ne zadovoljava ni to što je na platu morao da čeka petnaest dana, ni objašnjenje da je to u skladu sa propisima.

- Kakav je to propis koji banci omogućava da drži moje pare 15 dana. U ovoj eri digitalizacije to može vrlo lako da se reši - kaže G. A.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) objašnjavaju da, ako je korisnik upotrebom platnog instrumenta, odnosno platne kartice, pravilno autorizovao transakciju u određenom iznosu i njegov račun bude zadužen za taj iznos, ali bankomat ne isplati novac (uopšte ili isplati u manjem iznosu), korisnik treba najpre da podnese prigovor banci čiji je bankomat, bez obzira da li je ta banka i izdala platnu karticu.

Budući da u toj situaciji korisnik zapravo ukazuje da se radi o neizvršenoj ili nepravilno izvršenoj transakciji banka je dužna da odmah, odnosno u što kraćem roku, proveri navode korisnika, odnosno da utvrdi da li je na njeno izvršenje uticao bilo kakav tehnički kvar ili drugi nedostatak, i da, ako utvrdi određene nepravilnosti, odmah korisniku obezbedi povraćaj iznosa na njegov račun ili isplati gotovinu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Dragutin's picture

Dragutin

Pre 20-ak g. kada sam u Italiji (centru Milana) menjao Nemacke marke u lire na automatu , nisam uzeo (mojom nespretnoscu) sve novcanice koje mi je aparat izbacio i 2 od 10hiljada lira su ostale u pregradku koji se zatvorio “propale su” ! Usetao sam u banku , rekao sta mi se desilo, otvorili su iznutra automat (iznutra je kao sef) i dali mi dve moje novcanice iz aparata ! Sve 10min , pre 20god. ...

3 | 0

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd