fbpx
Skip to main content
Šalter

BESPOVRATNA POMOĆ DRŽAVE ZA POČETNIKE U BIZNISU: Srbija stoji uz preduzetnike pod određenim uslovima

Foto: Profimedia/ilustracija
Zajmovi će biti odobravani na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od jedan odsto uz garanciju.

Početnici u biznisu mogu da računaju na bespovratnu pomoć države u iznosu od 30 odsto ulaganja, dok će oni koji se otisnu u preduzetničke vode u nerazvijenim krajevima Srbije dobiti subvenciju od 40 odsto vrednosti investicije. Ovo je predviđeno Uredbom o utvrđivanju programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanja koju je usvojila Vlada Srbije.

STIŽE NOVA NOVČANA POMOĆ ZA SVAKOG RADNIKA: Isplata kreće od marta, posebna pravila za velika preduzeća

STIŽE NOVA NOVČANA POMOĆ ZA SVAKOG RADNIKA: Isplata kreće od marta, posebna pravila za velika preduzeća

PENZIONERIMA PO 110 EVRA, OSTALIMA PO 60 EVRA: Svi detalji isplate novčane pomoći građanima!

PENZIONERIMA PO 110 EVRA, OSTALIMA PO 60 EVRA: Svi detalji isplate novčane pomoći građanima!

BIĆE SVE SKUPLJE I SKUPLJE: Od februara pakla cigareta i do 550 dinara

BIĆE SVE SKUPLJE I SKUPLJE: Od februara pakla cigareta i do 550 dinara

Preostali novac za pokretanje biznisa moći će da dobiju kroz kredite Fonda za razvoj. Zajmovi će biti odobravani na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od jedan odsto uz garanciju banke ili dva odsto uz ostala sredstva obezbeđivanja.

Uslovi kredita su znatno povoljniji nego do sada, jer osim dužeg roka otplate kamata je niža za pola procenta, uz garanciju banke i jedan odsto uz ostala sredstva obezbeđenja. Za to je u budžetu opredeljeno 150 miliona dinara.

Za ovaj program pomoći koji se sastoji od bespovratnih davanja (za koje je država opredelila 150 miliona dinara) i povoljnih kredita moći će da konkurišu tek stasali privrednici koji planiraju da ulože od 400.000 do šest miliona dinara, a uslužne delatnosti su ograničene na iznos do tri miliona dinara. Novac je namenjen za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre bar dve godine ranije u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Novac - dinari
Foto: Profimedia

Takođe, mogu da konkurišu i korisnici čiji su osnivači, prethodno, bili osnivači najviše jednog privrednog subjekta, koji je brisan iz registra pre objavljivanja javnog poziva ili je još uvek aktivan, ali je osnivač korisnika preneo svoja osnivačka prava na neko drugo lice, koje nije povezano lice sa njim, pre oglašavanja javnog poziva.

Novac može da se koristi za kupovinu mašina i opreme i dostavnih vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina). Potom, za tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora i za operativne troškove.

Ova pomoć nije predviđena za poljoprivrednu proizvodnju, trgovinu, organizovanje igara na sreću, proizvodnju i prodaju oružja i vojne opreme, za građevinarstvo izuzev proizvodnje građevinskih proizvoda i završnih zanatskih radova u građevinarstvu, za transport i saobraćaj, finansijske usluge, usluge marketinga, iznajmljivanja, rentiranja i samousluživanja, osim za potrebe turizma.

Ministarstvo privrede će raspisati javni poziv, a zahtev za dodelu bespovratnog novca podnosi se istovremeno kada i zahtev za kredit Fonda za razvoj.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd