fbpx
Skip to main content
ljudi na ulici

Bilo da su u Srbiji ili u inostranstvu: Svi penzioneri u ponedeljak dobijaju jednokratnu isplatu od 5.000 dinara

Foto: Profimedia/ilustracija
Odlične vesti za sve

Svi penzioneri koji su zaključno sa 27. oktobrom 2017. u isplatnoj bazi Fonda PIO, nezavisno od toga da li im je prebivalište u Srbiji ili u inostranstvu, dobiće u ponedeljak po 5.000 dinara.

Beogradski advokat NEĆE da zaposli studenta koji je završio prava u roku s PROSEKOM 10: Ovo je objašnjenje

Da li znate u kojoj evropskoj zemlji je mesečna štednja 239 evra?

Jednokratna isplata, shodno Zaključku Vlade, pripada svima koji su do sada bili na spisku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ne i onima koji su u proceduri, odnosno podneli su zahtev ali još nisu dobili rešenje.

Kako kažu u Fondu, istovremeno ovu jednokratnu pomoć dobiće i svi korisnici privremene naknade - invalidi druge i treće kategorije, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidna deca koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.

penzioneri
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ukupno 1.753.319 korisnika obuhvaćeno je pomenutim Zaključkom - kaže Jelica Timotijević, direktor sektora za odnose sa javnošću u PIO. - Jednokratna isplata svim korisnicima počeće 6. novembra i penzioneri će dobiti svoj novac na isti način kao što primaju i penziju, što znači da će oni koji čekove primaju preko tekućih računa u poslovnim bankama pomoć dobiti istog dana, kada počinje i isplata na kućne adrese i šaltere isporučnih pošta, ali će ona trajati nekoliko dana.

Kako objašnjavaju u PIO, za ove svrhe ukupno je predviđeno 8,85 milijardi dinara, a Fond PIO snosiće sve troškove jednokratne isplate.

- Pomoć penzionerima 2010, 2012. i 2013. godine bila je limitirana do određenog iznosa penzija i isplaćena je isključivo korisnicima sa prebivalištem u Srbiji - kaže Timotijević. - Isplate u 2016. i 2017. godini nisu limitirane visinom penzije i isplaćene su, odnosno biće isplaćene, svim penzionerima, bez obzira na to da li im je prebivalište u Srbiji ili u inostranstvu.

Kako dodaju nadležni, danas se za penzije iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 procenata više. Merama fiskalne konsolidacije došlo se do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

Većina preko računa

Statistika PIO fonda pokazuje da će ovu finansijsku injekciju od 1,7 miliona korisnika preko tekućeg računa dobiti oko 1,3 miliona najstarijih, dok će nešto više od 450.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini na ruke.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd