fbpx
Skip to main content
Bitkoin

BITKOINI VREDNI 70 MILIONA DOLARA ZAVRŠILI NA DEPONIJI SMEĆA: Britanac sad nudi bogatstvo da prekopa đubrište (VIDEO)

Foto: Profimedia
Britanac Hauvels bacio je greškom u smeće hard disk sa bitkoinima vrednim 70 miliona dolara

Britanac Džejm Hauvels je slučajno u smeće bacio hard disk na kojem se nalazila kriptovaluta bitkoin koju je "štedeo" na laptopu dok mnogi nisu znali da postoji. Sada nudi 70 miliona dolara ukoliko mu vlasti dopuste da iskopa deponiju.

SRBIJU ČEKA NOVI RAST BDP-a! Izdvojeno još 17,6 milijardi dinara za podsticaj: Podrška privredi u tri smera!

SRBIJU ČEKA NOVI RAST BDP-a! Izdvojeno još 17,6 milijardi dinara za podsticaj: Podrška privredi u tri smera!

KAKO ĆE NAM IZGLEDATI ODMORI U OVOJ GODINI? Putovanja u 2021. najveća nepoznanica, spisak pravila moramo poštovati

KAKO ĆE NAM IZGLEDATI ODMORI U OVOJ GODINI? Putovanja u 2021. najveća nepoznanica, spisak pravila moramo poštovati

ŠKOLARCI OD PONEDELJKA PONOVO U KLUPAMA: Postoje striktna pravila za korona virus koja đaci moraju poštovati!

ŠKOLARCI OD PONEDELJKA PONOVO U KLUPAMA: Postoje striktna pravila za korona virus koja đaci moraju poštovati!

Naime, informatičar Hauvels je 2013. godine laptop rastavio na delove i prodao ih, a hard disk je spremio na sigurno znajući da sadrži podatke za bitkoin. Nešto kasnije bio je u procesu čišćenja sobe kada je tvrdi disk zabunom završio u kanti za smeće, a potom i na đubrištu u Njuportu. 

S obzirom na to da je vrednost kriptovalute znatno narasla od tada i količina bitkoina koju je imao danas vredi otprilike 273 miliona dolara. Haules (37) je još 2009. godine počeo s "rudarenjem" bitkoina te je na hard disku sačuvao digitalni novčanik na kom se nalazilo 7.500 bitkoina.

Hard disk sa "digitalnim novčanikom" punim bitkoina greškom bacio na deponiju

Sada je Hauvels uveren da ga je ta greška skupo koštala navodeći da je u potragu za diskom krenuo kada je video da je vrednost bitkoina porasla, međutim, tek tada je shvatio da je on završio na đubrištu.

Hauvels se obratio gradskom veću Njuporta u Velsu  tražeći dozvolu za iskopavanje određenog dela deponije smeća na kojoj veruje da se nalazi hard disk. Zauzvrat je ponudio da plati četvrtinu trenutne vrednosti, koja bi kako kaže, mogla biti podeljena lokalnom stanovništvu.

 

 

Bitkoin je inače 2009. godine stvorio anonimni računarski programer ili grupa programera poznata kao Satoši Nakamoto.U njegovoj osnovi su računarske datoteke koje se pohranjuju u "digitalni novčanik" na uređaju. Tada se mogu koristiti kao sredstvo za plaćanje, pri čemu se svaka transakcija beleži na javnoj listi poznatoj kao blokčejn.

Njegova vrednost je značajno porasla poslednjih dana, do vrtoglavih 40.000 dolara.

Nudio gradskom veću da prekopa deponiju u zamenu za deo vrednosti bitkoina

- Ponudio sam da doniram 25 posto od ukupne vrednosti što je 71,7 miliona dolara Njuportu ukoliko pronađem bitkoine. Nažalost ta ponuda je odbijena i vlasti ne žele da razgovaraju o tom - naveo je Hauvels.

- Plan je da iskopam određeni deo deponije na osnovu mrežnog referentnog sistema i da probam da oporavim hard disk poštujući sve ekološke standarde. Disk bi zatim predao stručnjacima za oporavak podataka koji ga mogu vratiti na fabrička podešavanja dodajući nove delove te popraviti jedan mali deo koji mi treba kako bih pristupio bitkoinima. Vrlo rado ću die novca podeliti sa stanovnicima Njuporta i svima onima koji mi daju priliku da potražim disk - dodao je Hauvels.

Iz gradskog veća su naglasili da su u nekoliko navrata kazali Hauvelsu da iskopavanje na tom mestu nije moguće jer bi imalo uticaja na okolinu.

- Troškovi iskopavanja deponije, skladištenje i obrade otpada bi mogli koštati milione funti, a bez ikakvih garancija da će disk biti pronađen i ispravan - poručili su.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd