fbpx
Skip to main content
Crna čokolada

ZAŠTO SE U SRBIJI NE JEDE CRNA ČOKOLADA? Trgovci zabrinuti, povlače slatkiš iz rafova, ali nije stvar do ukusa

Foto: PrinscreenInstagram/Čokolada&Vino
Na cenu bilo koje vrste čokolade direktno utiče poskupljenje kakaoa na globalnom planu, ali ima još važnih faktora.

Mnogima omiljena poslastica - čokolada, prodaje se u enormnim količinama širom sveta, i mada mlečna i dalje dominira, sve popularnija je i tamna (crna) verzija, sa manje šećera, a većim procentom kakaoa.

Ipak, nije svako tržište na svetu jednako spremno da je "prihvati". Pritom, ovde nije reč samo o kvalitetu ili ukusu, budući da je često dosta gorča od klasične, mlečne čokolade - već je presudni faktor cena.

STARI TRIK ZA NOVE KUPCE! Prava cena ili navlakuša, u rafu jedna cena - na kasi druga

STARI TRIK ZA NOVE KUPCE! Prava cena ili navlakuša, u rafu jedna cena - na kasi druga

ZBOG ČEGA SKAČU CENE? Detaljno objašnjenje - evo kad možemo da očekujemo pojeftinjenje prehrambenih proizvoda

ZBOG ČEGA SKAČU CENE? Detaljno objašnjenje - evo kad možemo da očekujemo pojeftinjenje prehrambenih proizvoda

TREBA LI POTROŠAČI DA BRINU? Cena suncokretovog ulja u jednom trenutku odletela visoko, da li će biti novog poskupljenja?

TREBA LI POTROŠAČI DA BRINU? Cena suncokretovog ulja u jednom trenutku odletela visoko, da li će biti novog poskupljenja?

Naime, u nekim domaćim supermarketima ovih dana možete videti rafove sa ekstra sniženom robom, ali ne zato što joj uskoro ističe rok, već zato što neke proizvode brendovi trajno povlače. Razlog? Slaba prodaja.

Na tim policama našlo se i "brdo" crne čokolade, poznate rumunske marke, koja se sada prodaje za upola manju cenu. To znači da 80 ili 90 grama, zavisno od pakovanja i vrste, sada košta oko 100 dinara. Regularna cena je oko 200 dinara.

Pritom, ne treba zanemariti da manja čokolada sada uglavnom "samo izgleda kao da ima 100 grama", a uglavnom sadrži 10 do 20 grama manje. To je svakako i naznačeno na pakovanju, ali i dalje ostaje nejasno zašto se pravi proizvod od 80-90 grama, a ne standardnih 100 grama.

Crna čokolada
Crna čokolada
Foto: Profimedia

Činjenica je da je ljudima u Srbiji skupo da za tako malu količinu daju 200 dinara, ili čak 400 dinara za malo više od 150 grama čokolade. Naravno, nemaju svi brendovi previsoke cene, ali većina tamnih čokolada dosta košta - posebno ako ima više kakaoa (recimo, 80 odsto) i neke dodatke (nar, cele borovnice, aromu kafe).

Bez obzira na to što kakao poskupljuje, kao i šećer, ove sirovine ipak važe za jeftinije, bazične. Cenu dodatno podiže dodatak stevije, koji češće prati tamne nego mlečne čokolade, zatim razni drugi ukusi. Na kraju krajeva, primetićete i da je pakovanje porodičnog sladoleda za nijansu skuplje ako poslastica ima aromu nekog brendiranog keksa, a ne "standardne ukuse".

Inače, prema podacima, globalno tržište tamne čokolade je u 2018. vredelo 44,9 milijardi dolara, a procena je da će do 2026. dostići vrednost od čak 83,34 milijarde dolara. Rast cene nije samo direktno povezan sa rastom cene kakaoa, već i sa trendovima.

Kao i u svemu, i ovde on igra bitnu ulogu. Crna čokolada se promoviše kao zdrava, što i jeste, tako da je odlična opcija za one koji vode računa o zdravlju i izgledu. S druge strane, neki "ne priznaju" tamne čokolade koje sadrže šećer i nemaju naznačen procenat kakaoa na pakovanju.

Drugim rečima, najviše vrede tamne čokolade koje imaju od 70 do 90% kakaoa, ako su sa stevijom ili, recimo, brezinim šećerom koji se nametnuo kao zaslađivač broj 1, u odnosu na beli šećer. Ipak, ako poredimo cene, 150 grama ovog šećera košta čak 360 dinara, dok je kilogram belog šećera između 60 i 70 dinara.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd