fbpx
Skip to main content
Grejanje novac

DA LI SE EFIKASNO GREJETE: Ovo su najjeftinije opcije u Srbiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Najjeftinije će ove zime biti grejanje na drva

Najjeftinije će ove zime biti grejanje na drva ako postoji mogućnost da se kupi po nižim cenama, na primer 4.650 dinara po metru kubnom, a najskuplje će biti etažno grejanje na struju, gas i lož ulje.

To pokazuje analiza Agencije za energetiku Srbije za grejnu sezonu 2020/2021. prema cenama iz oktobra.

Posle grejanja na drva grejanje će najmanje platiti oni koji se greju na prirodni gas, ugalj, TA peć pod uslovom da je uključena samo tokom noći kada je struja jeftinija, zatim na pelet, skuplja drva i na kraju ako se greju na struju sa dogrevanjem TA peći od dva sata dnevno.

NOVI ZAHTEVI PRED NARODNOM BANKOM SRBIJE: Traži se potpuna zabrana naplate troškova obrade kredita!

NOVI ZAHTEVI PRED NARODNOM BANKOM SRBIJE: Traži se potpuna zabrana naplate troškova obrade kredita!

KO JE "ZLATNA KOKA" BALKANA? Srbija samouvereno na tronu, dok Hrvati zlatne poluge ne vide ni na fotografiji!

KO JE "ZLATNA KOKA" BALKANA? Srbija samouvereno na tronu, dok Hrvati zlatne poluge ne vide ni na fotografiji!

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: Danas isplata posebne novčane naknade

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: Danas isplata posebne novčane naknade

Ipak, najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni cenzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh.

AERS navodi da je 150 kWh/m2 prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji.

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u ovoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 4.650 dinara po metru kubnom i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65 odsto.

Grejanje
Grejanje
Foto: Profimedia

U tom slučaju im je za nabavku ogreva potrebna 38.300 dinara za sezonu.

Značajno veće troškove, oko 62.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, sa cenom 6.350 dinara po metru kubnom i imaju peći niže efikasnosti.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža.

Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, 48.000 do 52.000 dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 50.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 59.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

pelet
pelet
Foto: Profimedia

Dopunjavanje TA peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 72.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Ipak, najveće troškove imaće oni koji koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 133.000 dinara za električnu energiju, 122.000 dinara za propan butan gas, odnosno 85.000 dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu niže su jedinične cene lož ulja za 29 odsto i propan butan gasa za četiri odsto.

Ostale cene nisu bitno promenjene.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

AERS savetuje građanima da pri izboru načina grejanja, traže pomoć stručnjaka.

Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore, a ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji, poručuje AERS.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd