fbpx
Skip to main content
dostava

Prevara srpskih potrošača? Naplaćuju po spratovima: Ko je na devetom daje dodatnih 1800 dinara!

Foto: Profimedia/ilustracija
Čak i kada kupac robe živi u zgradi sa liftom to ništa ne menja

Taman kad pomislimo da smo sve videli, pojavi se nešto novo. To je naplata usluge "po spratovima", odnosno ista roba koja se dostavlja vama i vašem komšiji na spratu ispod - može biti naplaćena drugačije.

Danas o povećanju NEOPOREZIVOG DELA zarada na 18.300 dinara

Danas o povećanju NEOPOREZIVOG DELA zarada na 18.300 dinara

SJAJNA VEST IZ MINISTARSTVA FINANSIJA: Od 1. januara PENZIJE VEĆE za 5,9 odsto

SJAJNA VEST IZ MINISTARSTVA FINANSIJA: Od 1. januara PENZIJE VEĆE za 5,9 odsto

DOBRE VESTI ZA 350.000 RADNIKA: Minimalac se povećava, a ovo je novi iznos zarade!

DOBRE VESTI ZA 350.000 RADNIKA: Minimalac se povećava, a ovo je novi iznos zarade!

Jedan prodavac nameštaja naplaćuje dodatnu uslugu "unosa nameštaja po spratu", a o tome piše Potrošač info. U proteklom periodu, Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije se obratilo više potrošača upitom da li je takva praksa pomenutog trgovca u skladu sa zakonom.

Naime, potrošaču koji kod ovog trgovca kupi komad nameštaja i želi da mu on bude isporučen na kućnu adresu, obračunava se iznos za naplatu dostave u skladu sa gradskom zonom. U slučaju da je adresa potrošača u prvoj gradskoj zoni grada Beograda, iznos koji je potrebno platiti za isporuku robe je 2.500 dinara.

Međutim, ako potrošač živi u stambenoj zgradi na devetom spratu, biće mu dodatno naplaćena i "usluga unosa nameštaja po spratu", odnosno 9 puta po 200 dinara, u ukupnom iznosu od 1.800 dinara.

Potrebno je istaći da većina potrošača navodi da stambene zgrade u kojima žive poseduju lift, ali da to ne utiče na odluku prodavca da nastavi sa naplatom ove usluge.

Ovakvo postupanje trgovca, osim što nije u skladu sa opštim načelima poslovne etike, piše dalje portal, predstavlja i kršenje člana 46. stav 5. Zakona o zaštiti potrošača u kome se navodi:

- Neće se smatrati da je izvršena uredna isporuka robe na adresu koju odredi potrošač ostavljanjem robe ispred vrata kuće ili stana potrošača ili nekog drugog mesta.

S obzirom na to da za kršenje člana 46. stav 5. Zakona o zaštiti potrošača nije predviđen prekršaj kao ni sankcija za trgovca koji ne poštuje propisano, ostaje nada da će zakonodavac detaljnije regulisati ovu oblast.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
18 Beograd