Skip to main content
Automehaničar/ilustracija

DRAKONSKE KAZNE za VOZAČE: Vožnja bez zimskih guma PRAZNI NOVČANIKE, a u OVOM SLUČAJU se ide i u ZATVOR!

Foto: Profimedia
Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, i to ako na putu ima snega, leda i susnežice, što sada i jeste slučaj i ukoliko ih još niste montirali, možete platiti kaznu između 10.000 i 800.000 dinara, a u najgorem slučaju možete otići u zatvor na 12 godina

Za korišćenje letnjih umesto zimskih guma kazne su od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, 60.000 do 800.000 za pravna, a za preduzetnike između 30.000 i 200.000 dinara.

DOBRE VESTI ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE: Penzionerima dve jednokratne isplate u 2019. godini

U slučaju da dođe do nezgode izazvane upravo time što vozilo nije imalo zimske gume, a što se tretira kao tehnički neispravno vozilo, kazne su još veće. Tako u slučaju nezgode u kojoj nema povređenih i gde ima manje materijalne štete vozač koji je kriv moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara ili da odsluži kaznu od 45 dana zatvora.

Ako je neko pretrpeo lakše telesne povrede, uzročnik nesreće biće kažnjen do tri godine zatvora, dok u slučaju težih povreda ta kazna iznosi između jedne i osam godina zatvora. U slučaju smrti propisana je kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Da li ste BAŠ VI taj srećnik? Izvučen LOTO DOBITAK: Stotine hiljada evra otišlo u OVAJ srpski grad

Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju navodi:

- Ako je šteta nastala zbog toga što je vozilo bilo tehnički neispravno, a ta je okolnost vozaču bila poznata obaveza društva za osiguranje da štiti vlasnika motornog vozila nije apsolutna - objasnio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

VEĆE PLATE U JAVNOM SEKTORU: Dogodine 19 milijardi VIŠE NEGO PRE!

On je napomenuo i da troškovi vozača zbog tehnički neispravnog vozila, što je u ovom slučaju automobil sa letnjim gumama na snegu ili ledu, mogu biti milionski. Ukoliko takvo vozilo uzrokuje nesreću, osiguravajuća kuća koja oštećenom isplaćuje štetu potražiće od vozača koji je u tom trenutku upravljao vozilom, ili od vlasnika automobila da joj taj novac nadoknadi.

Autobuska guma na snegu
Foto: Profimedia

Zimska guma neophodna je i kada je hladno, bez obzira da li ima ili nema snega.

KRSNE SLAVE i nadolazeći POST ispraznile DŽEPOVE GRAĐANA: Evo kakve CENE očekuju kupce na pijacama!

- Ako temperatura padne ispod sedam stepeni, letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put. Takođe, podloga često bude znatno hladnija od vazduha, što sve utiče - objasnio je Okanović.

Osim toga, vulkanizeri će vam reći da univerzalne gume nisu rešenje jer se one najčešće ponašaju kao letnje. Okanović je još apelovao na vozače da tokom snežnih dana obrate pažnju na pešake, koji se često zbog neočišćenih trotoara i pešačkih staza kreću kolovozom.

Srbi ODLEPILI za Pantićevom kombinacijom: Loto dobitak vredi MILIONE! Cela zemlja IŠČEKUJE! (VIDEO)

Valja napomenuti da izdržljiviji pneumatici nisu jedino što je automobilu potrebno tokom hladnih dana. Kako je Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objasnio, da bi automobil korektno i bezbedno funkcionisao u zimskim danima, ključno je da budu ispravni akumulator, brisači i tečnost za hlađenje.

- Ono što bi vozači trebalo da urade jeste da odvezu vozilo u servis, da pregledaju tečnost za hlađenje, da li je zimska i da li zadovoljava na niskim temperaturama, da pregledaju akumulatore, brisače, da srede pneumatike i tek onda bezbedno mogu u saobraćaj - navodi Božović.

čovek popravlja kola
Foto: Profimedia

BESPOVRATNA SREDSTVA: Nezaposlenima 180.000 dinara za samozapošljavanje

On je napomenuo da se može oštetiti motor ako dođe do zamrzavanja usled neodgovarajuće tečnosti za hlađenje. Metlice brisača takođe su veoma važne jer njihova neispravnost utiče i na vidljivost u zimskim uslovima vožnje.

Božović je istakao i da u zimskim uslovima vožnja ne sme biti agresivna jer je zaustavni put prilikom kočenja duži nego kada je toplo vreme, a apelovao je na vozače i da ne pretiču da bi imali dovoljno vremena da reaguju u slučaju neke opasnosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd