Skip to main content
Vrnjačka banja

Država deli 100.000 BESPLATNIH VAUČERA za odmor u Srbiji naredne godine: Evo koji su USLOVI

Foto: Profimedia/ilustracija
Više od 250.000 građana Srbije u poslednje četiri godine otišlo je na odmor uz vaučer Vlade Srbije, a polovina su bili penzioneri!

Od kada je Ministarstvo turizma započelo program dodele vaučera (5.000 dinara po osobi) sredinom 2015. godine četvrtina miliona građana iskoristila je ovu mogućnost. Svaka naredna godina bila je sve bolja, pa su lane postignuti najbolji rezultati kada je zbog rekordnog odziva građana dodeljeno svih 100.000 vaučera gotovo dva i po meseca ranije od predviđenog roka! Iako još nema zvanične potvrde, očekuje se da će u 2019. godini biti dodeljeno i više od 100.000 ovakvih vaučera.

- Tome je doprinelo i buđenje svesti naših građana o tome da je Srbija predivna i privlačna turistička destinacija u kojoj je dobro provesti svoj godišnji odmor ili makar jedan njegov deo - kaže Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, u razgovoru za "Novosti".

ŠTO JE NAJGORE, IZVRŠITELJI IMAJU I OVO PRAVO: Ako vam dug za koji ni NE ZNATE naprasno poraste, možete samo da ĆUTITE!

Na poziv Vlade da putuju po Srbiji, prvi su se odazvali najstariji sugrađani. Zbog toga ne čudi da je i prošle godine među građanima, zainteresovanim za korišćenje vaučera, najviše bilo penzionera (53 odsto). Slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35 odsto) i nezaposlena lica (11 odsto).

- Najtraženija destinacija prema broju izdatih rezervacija (30.325) je Sokobanja - ističe Renata Pindžo. - Slede Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom banja i Ribarska banja. Najveće interesovanje za ovu vrstu subvencionisanog odmora pokazali su stanovnici Beograda, Niša, Novog Sada, Pančeva i Kragujevca. Građanima je na raspolaganju bilo 1.220 kategorisanih ugostiteljskih objekata, što je za 34 odsto više nego prethodne 2017. godine. Ovo pokazuje poverenje koje privatni sektor ima u državu i u to da će na vreme izmiriti svoje obaveza prema njima.

Vrnjačka banja
Foto: Profimedia/ilustracija

Putujući po svojoj zemlji građani su otišli na odmor, upoznali Srbiju, ali i pomogli lokalnu privredu. Pošto su penzioneri činili polovinu turista, može se reći da su zaslužni za turistički bum u našoj zemlji. Takođe, poboljšana je i uplata poreza, jer su mnogi, da bi primali turiste sa vaučerima, izašli iz "sive zone".

- Od 2015. godine, kada je započet program dodele vaučera za odmor u Srbiji, već četvrtu godinu zaredom imamo znatan rast broja dolazaka i noćenja domaćih turista kao i povećano prosečno vreme njihovog boravka na destinacijama - naglašava Pindžo. 

Zima kuca na vrata, ali POSTOJI NAČIN DA SAČUVATE NOVAC: Evo kako da UŠTEDITE na GREJANJU!

- Naročito, treba istaći činjenicu da se vaučeri mogu koristiti isključivo u kategorisanim ugostiteljskim objektima. Rezultat toga je da se u našim najpoznatim turističkim destinacijama povećao broj takvih objekata, što je doprinelo da mnogi subjekti koji pružaju usluge smeštaja uđu u legalne tokove poslovanja. Takođe, povećanjem broja domaćih turista, koji su kao i strani turisti, obaveznici plaćanja boravišne takse, povećao se i prihod od navedene takse, što predstavlja direktan izvor finansijskih sredstava jedinicama lokalne samouprave.

Program vaučera, naravno, utiče i na ugostiteljsku delatnost u pogledu popunjenosti smeštajnih kapaciteta u hotelima i drugim smeštajnim objektima. Zatim na saobraćaj, trgovinu kao i razne aktivnosti koje se tretiraju kao komunalne delatnosti u turističkim mestima (uređenost zelenih površina, parking prostora, površina za zabavu i razonodu, vodosnabdevanje, snabdevanje električnom energijom, gasom i drugim), a od čijeg kvaliteta u velikoj meri zavisi kvalitet turističke ponude.

Vrnjačka banja
Foto: Profimedia

Zanimljivo je da su mnoge zemlje iz okruženja građanima ponudile vaučere, ali nisu svi bili uspešni kao Srbija. U Ministarstvu turizma su proučili sva evropska iskustva i stvorili su fantastičan model razvoja turizma.

- Pripremajući ovaj projekat podsticanja povećanja prometa domaćih turista, koristili smo iskustva različitih zemalja - iskrena je Pindžo. - Ugledali smo se i na uspešne primere dobre prakse Francuske i Mađarske koja je pre sadašnjih "rekreacionih" kartica, koje se između ostalog koriste i za potrošnju u domaćim ugostiteljskim objektima smeštaja, ishrane i pića, koristila model vaučera. Naravno njihov model smo prilagodili našim uslovima. Takođe, trudili smo se da ne ponovimo greške Rumunije i Bugarske koje su ostvarile manje uspešne rezultate u sprovođenju ovog programa.

Voćari očajni: Prošle godine kilogram jabuka je bio 45-50, a sada cena IZAZIVA NEVERICU

Za srpski sistem vaučera čule su i druge zemlje, pa su poučeni našim primerom, poželeli da ih uvedu. Savete naših stručnjaka zatražili su mnogi.

- Na brojnim međunarodnim skupovima Svetske turističke organizacije na kojima smo predstavljali rezultate i efekte preduzetih mera Vlade RS u oblasti turizma, predstavnici zemalja Ekvadora, Argentine, Paragvaja, Egipta i mnogih drugih, interesovale su se za program podele vaučera koji se kod nas uspešno sprovodi već četvrtu godinu zaredom - kaže Renata Pindžo.

Vaučere, kako navode u resornom ministarstvu, najvie uzimaju ljudi iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Niša i Leskovca. Da bi ostvarili pravo na vaučer, građani moraju da imaju rezervisan boravak od najmanje pet noćenja, i to u objektu koji je registrovan za subvencije vaučerima. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd