fbpx
Skip to main content
Evro

Država oduzela čoveku čak 180.000 evra, a sada je došlo na naplatu: Sud doneo konačnu presudu

Foto: Profimedia
Hrvatska država oduzela je jednom čoveku 180.000 evra, međutim Evropski sud naredio je da moraju da mu vrate novac.

Aktuelnim sankcijskim režimom prekograničnih prenosa gotovine predviđena je novčana kazna od pet do 50.000 kuna za fizička lica, prenosi Poslovni dnevnik.

Evro doživeo sunovrat! Veliki pad zbog Francuske i Nemačke

Predlogom izmena zakona o deviznom poslovanju, koji je u javnoj raspravi, želi se uskladiti postojeći zakon s presudom Suda za ljudska prava tako da ubuduće kod neprijavljivanja gotovine iznad 10.000 evra prilikom prelaska granice jedina sankcija bude novčana kazna, a ne i oduzimanje novca, no predviđeno je i povećanje kazni. 

Evro
Foto: Profimedia/ilustracija

Isto tako, propisano je da će se gotovina koja je predmet prekršaja oduzeti rešenjem o prekršaju u korist državnog budžeta, a samo u u opravdanim slučajevima u kojima postoje posebne okolnosti, prekršajno telo može odlučiti da se ta gotovina ne oduzme ili da se oduzme samo delimično. 

POČINJE ISPLATA! Građani, sutra možete podići NOVAC, a evo GDE vas on čeka!

Međutim, Evropski sud za ljudska prava u toj vrsti predmeta zauzeo je stav da član 1. Protokola uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i sloboda treba tumačiti na način da mešanje u pravo vlasništva mora odgovarati težini povrede da bi bilo razmerno, dok sankcija mora odgovarati težini prekršaja. 

Naime, hrvatski državljanin Isat Boljević podneo je zahtev Sudu u kojem je tvrdio da je došlo do povrede njegovog prava vlasništva oduzimanjem 180.000 evra koje je u dva navrata, dolascima iz Crne Gore u Hrvatsku, položio u iznosima od po 90.000 evra u poslovnoj banci u Dubrovniku, bez prijavljivanja iznosa carinskim organima. 

POČINJE ISPLATA! Građani, sutra možete podići NOVAC, a evo GDE vas on čeka!

Na kraju, sud je odlučio da tužena država treba u roku od tri meseca od dana presude Boljeviću da isplati 180.000 evra, kao i 3.340 evra na ime troškova i izdataka.

BONUS VIDEO: Ovaj aerodrom je SVETSKO ČUDO, a razlozi su OČIGLEDNI

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
30 Beograd