Skip to main content
Egipat

Evo kako da odete na letovanje 10 dana za samo 100 EVRA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Da li je jeftinije da odmor organizujete sami ili letovanje uplatiti preko neke turističke agencije?

Iskustva putnika su različita ali se u praksi pokazalo da su najpovoljnije cene aranžmana upravo preko turističkih agencija. Druga grupa putnika odlučuje se za potragu smeštaja na internetu i često se desi da su cene povoljnije nego u agencijama.

VAŽNA PRAVILA: Ako se spremate na put, ovo su stvari koje MORATE DA ZNATE

VAŽNA PRAVILA: Ako se spremate na put, ovo su stvari koje MORATE DA ZNATE

POVEĆANJE PLATA OD 10 POSTO! Vučić: Poboljšavamo životni standard vatrogascima i spasiocima

POVEĆANJE PLATA OD 10 POSTO! Vučić: Poboljšavamo životni standard vatrogascima i spasiocima

CENE VARIRAJU, ali šta je razlog tome?! Kugla sladoleda u Beogradu košta kao 18 u Pirotu!

CENE VARIRAJU, ali šta je razlog tome?! Kugla sladoleda u Beogradu košta kao 18 u Pirotu!

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić, objasnio je zašto je odmor najpovoljnije organizovati preko neke od domaćih turističkih agencija.

- Turističke agencije uzimaju fiksni zakup i zato imaju najniže cene. Zakupljuju pun kapacitet, a vlasnike ne zanima da li će im sobe biti pune ili ne. Oni to sve prodaju po jednoj ceni, a agencije onda prave svoje cenovnike, tako da u centralnoj sezoni kapaciteti budu na nivou koji je konkurentan za glavnu sezonu, a posle cene smanjuju. Agencije gledaju da na celoj sezoni imaju profit između 10 i 12 odsto. Kada se neki kapaciteti prodaju, onda idu na "last minit" i mogu i da budu i do 50 odsto sniženi. To je teško naći negde onlajn. - rekao je Seničić.

Frst minit ili last minit?

Teško je o plaži razmišljati na minus 10, ali ipak, najpovoljnije je letovanje uplatiti još u zimskim ili ranim prolećnim mesecima, a što se ranije rezerviše, popusti su veći. Prednost ranih rezervacija, pored cene, je i to što gotovo sve može da se bira, od datuma odmora do smeštajne jedinice.

First minute punude su izrazito povoljni turistički aranžmani kada Vaš aranžman možete uplatiti po veoma povoljnijim uslovima, pre nego što postane aktuelan. Hoteli i apartmani daju popuste za rane uplate, da bi osigurali da su im svi smeštajni kapaciteti popunjeni, ali i da bi zarađena sredstva investirali u novu sezonu.

Grčka
Foto: Profimedia

Last minit - to je poslednji momenat za uplatu aranžmana za određenu destinaciju. Ovde je situacija malo drugačija i ovaj način uplate letovanja najviše odgovara ljudima koji su spremni na to da su im opcije malobrojne jer krajem leta nema mnogo biranja, polazi se u roku od nekoliko dana i obično je najveći broj hotela i apartmana popunjen. Takvi aranžmani se obično objavljuju par dana pred putovanje, a neretko i na sam dan početka aranžmana, te morate biti brzi i odlučni.

Letovanje preko interneta

U vreme kada nije bilo interneta smeštaj se prodavao na licu mesta. Vlasnici su čekali turiste sa tablama na autobuskim i železničkim stanicama, u lukama, cenkali se i odvodili ih u svoj smeštaj. Vremena su se promenila, sa razvojem internet reklamiranja svakom vlasniku je lakše da svoj smeštaj unapred proda ako već može, dobije depozit i mirno čeka leto sa sigurno popunjenim sobama. Iz tog razloga vlasnici smeštaj reklamiraju na mnogim sajtovima i portalima. Više od 90% smeštaja bude kompletno popunjeno do kraja maja, a ostali se popunjavaju tokom sezone ali opet uglavnom preko interneta. Mane ovog načina plaćanja su što je mogućnost plaćanja na rate, za razliku od uplata u agenciji, vrlo retka.

POSKUPLJENJA OD AVGUSTA: Veći računi za struju i gas, SKUPLJE I GORIVO

POSKUPLJENJA OD AVGUSTA: Veći računi za struju i gas, SKUPLJE I GORIVO

KAO MALI STE SAKUPLJALI SLIČICE? Došlo je vreme da to naplatite! Ako posedujete OVE, možete se obogatiti! (FOTO)

KAO MALI STE SAKUPLJALI SLIČICE? Došlo je vreme da to naplatite! Ako posedujete OVE, možete se obogatiti! (FOTO)

Vikendice na planinama u Srbiji po kvadratu od 300 do 3.000 evra, a ovo je najtraženija lokacija

Vikendice na planinama u Srbiji po kvadratu od 300 do 3.000 evra, a ovo je najtraženija lokacija

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ističe da se onlajn rezervacije isplate prilikom odmora u nekoj od evropskih prestonica, a jedan od razloga za to je što je izbor smeštaja veliki, a turističke agencije se time ne bave. Navodi da ovaj način uplate može biti povoljniji nego kod turističke agencije, ali da su ove ponude limitirane da ne treba uvek računati na njih.

Putnica I.C rekla je da je ranijih godina letovanje planirala unapred i uglavnom sama organizovala prevoz i smeštaj, što se pokazalo kao najisplativija opcija.

- Ovog leta sam imala kratak rok da organizujem odmor. Proveravala sam sve opcije i ispostavilo se da su aranžmani koje nude agencije znatno jeftiniji nego da sam, dve nedelje pred put, sama rezervisala avionske karte ili hotelski smeštaj. Razlike su posebno velike za destinacije za koje ima mnogo aranžmana, kao što je Grčka. Tu agencije imaju mnogo jeftinije ponude, posebno kada je reč o last minutu. - rekla je I.C.

turisti se kupaju na moru
Foto: Profimedia/ilustracija

Kod ranih uplata, kao što smo već rekli, imate mogućnost da sami birate destinaciju, smeštajni objekat, sprat, pogled, vrstu kreveta, način plaćanja, dok u last minit varijanti kupujete ono što nije rezervisano u toku sezone. Najviše ćete uštedeti ako se odlučite da letujete van sezone i ako nemate nekih preteranih zahteva. Tako vas desetodnevni aranžmani za Grčku u maju i junu sa sve prevozom i terasom koja gleda na pučinu može koštati od 50 do 100 evra.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd