fbpx
Skip to main content
Dinari

Evo ko ima pravo na besplatne akcije i kako da uzmete 9.600 dinara od njih

Foto: Profimedia
Ko ostvaruje pravo na besplatne akcije, kada mogu da dobijem 9.600 dinara od njih, da li da ih prodam ili da čekam da im raste eventualno vrednost?

Ko je imao pravo na besplatne akcije?

Po slovu zakona, pravo na besplatne akcije stekli su građani koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine, koji su bili državljani Republike Srbije na dan 3. janura 2008. i koji su 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije, kao i oni koji nisu u prethodnim procesima privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije. Drugim rečima, na besplatne akcije mogu da računaju svi oni rođeni do 31. decembra 1989. godine, a koji su ispunili i ove druge uslove.

Građani Srbije, možete podići 9.600 DINARA od akcija u bilo kojoj pošti, a treba vam SAMO LIČNA KARTA

Pošta
Foto: Profimedia

Koliko akcija se dobilo?

Upis akcija je bio pre 10 godina i trajao je šest meseci. Do sada je četiri miliona građana, a toliko je ostvarilo pravo na njih, dobilo pet akcija NIS-a, jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla", sedam akcija Akcionarskog fonda i 31 akcija "Telekoma Srbija". Očekuje se i da će nakon koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" francuskoj kompaniji "Vansi erports" svako dobiti i po 12,4 evra neto, što po današnjem srednjem kursu iznosi 1.473 dinara. To bi, sudeći prema najavama, trebalo da se desi u prvom kvartalu ove godine.

PROVERITE STANJE BESPLATNIH AKCIJA: Na računu vas čeka 4.300 dinara!

A od dividendi?

Do sada su na ime dividendi građani ukupno ostvarili 2.646 dinara. Od toga, najviše od "Telekoma" - 1.360 dinara, NIS-a 1.072 dinara i Aerodroma 213 dinara. Vrednost akcija Akcionarskog fonda je 1.700 dinara.

banka
Foto: Profimedia

Prodaja, isplata dividendi...

Besplatne akcije ste mogli i možete da čuvate i da svake godine dobijate ostvarenu dividendu, poklonite ili da prodate preko ovlašćenih brokera. Do 31. decembra građani mogu na šalterima JP "Pošta Srbije", ispostavljati naloge za prvu prodaju besplatnih akcija i to bez naplate troškova. Spisak pošta koje primaju naloge možete videti na sajtu "Pošta Srbije". A da bi se dao nalog za prodaju akcija NIS ili/i Aerodroma potrebna je važeća lična karta. Kada se daje nalog navodi se koja minimalna cena se očekuje, inače taj nalog važi 90 dana, nakon toga ako akcije nisu prodate, mora da se da nov.

Koliko je novca neophodno za bebu? Najskuplji su mleko, kozmetika i pelene

Kad se dobija novac

Novac se dobija nakon dva do tri radna dana od prodatih akcija. To znači ne od dana kada je dat nalog, već kada je on realizovan, odnosno kada su one prodate. Ono što bi takođe trebalo imati u vidu je da se na šalterima pošta obavlja isključivo prodaja besplatnih akcija (bez provizije). Naravno, to se može uraditi ipreko brokera, ali se plaća provizija, dok se kupovina može ostvariti samo posredstvom brokera.

Ako vam ove igračke negde skupljaju prašinu, nikako ih ne bacajte, vrede pravo bogatstvo (FOTO)

šalter banke
Foto: Profimedia/ilustracija

Različita vrednost od dana do dana

Od dana do dana zavisi i kolika je vrednost svih podeljenih besplatnih akcija kojima se trguje na Beogradskoj berzi. To znači da suma može u budućnosti da bude i veća, ali i manja od 9.602 dinara, koliko je njihova vrednost recimo bila juče. Berza osluškuje dešavanja, pa je recimo kada je obelodanjeno da je francuski koncensionar Aerodroma postigao dogovor sa vladom, vrednost akcija kompanije su porasle.

Ništa nije garancija kvaliteta: Brendirana obuća se topi na kiši, a rok za REKLAMACIJU je SRAMOTAN

Čime može da se trguje?

Na Berzi se za sada trguje akcijama NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla". Iako je podeljeno i 31 akcija "Telekoma", njima se ne može trgovati na berzi.

- Građani su dobili 31 komad akcija "Telekoma", ali one nemaju tržišnu vrednost, dok akcije EPS-a još uvek nisu podeljene, a kako ide restrukturiranje tog preduzeća izvesno je da neće biti u skoroj budućnosti - ukazuje broker Nenad Gujaničić.

Pomoću ova 4 KORAKA proverite da li imate LAŽNE DINARE u novčaniku

U banci
Foto: Profimedia/ilustracija

Večita dilema: Prodati ili čekati da poraste vrednost

Naravno, mnogi imaju nedoumicu šta da rade sa akcijama, da li da čekaju da im raste vrednost ili da ih prodaju? Naravno, mnogo toga zavisi od vaše finansijske situacije.

Prva sedmica u 2018. godini: Dobitni listić je uplaćen u Rakovici, a iznosi 300.000 EVRA!

- Koliko će vredeti akcije zavisi pre svega od poslovanja kompanije, ali i nekih drugih okolnosti, generalne situacija na tržištu, makroekonomskog stanja u zemlji, političkih okolnosti... Naravno, na vrednost mnogo utiču i bitni događaji oko same kompanije, kao na primer aktuelna koncesija za aerodrom. Odgovor na to da li akcije prodati teško je dati jednoznačno. NIS ima odličan poslovni trend i ove godine će biti dosta veća dividenda, pa valja očekivati povoljan rasplet situacije. Aerodrom ima specifičnu situaciju da će ići u koncesiju, pa će ove akcije nakon toga imati više karakteristika obveznice, a to znači stabilan, neveliki prinos na godišnjem nivou, pa sve zavisi od preferencija vlasnika - ukazuje Nenad Gujaničić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
z's picture

z

To znaci da smo stekli dobit za 10 god 9600 din odnosno 8 eura ili 15.80 km godisnje

0 | 0

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd