fbpx
Skip to main content
evro, novac, kovanice, kovani novac, papirni novac

Evo koliko se ZARAĐUJE u zemljama regiona: Hrvatska najbolje rangirana, Albanci na DNU

Foto: Profimedia
Zemlje regiona zaostaju za prosekom Evropske unije

Reforma tržišta rada prioriteti su vlada zemalja regiona Zapadnog Balkana. Prema statističkim podacima, ove zemlje zaostaju za prosekom Evropske unije.

Na listi 189 zemalja koju je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), od zemalja Zapadnog Balkana najbolje je rangirana Hrvatska, koja se nalazi na 56. mestu. U toj zemlji radnik je prošle godine u proseku plaćen 54.598 dolara, što iznosi 27 dolara po satu. Radnici u Crnoj Gori su plaćeni u proseku 22 dolara, a u Makedoniji 20.

Zarada po satu radnika u Bosni i Hercegovini iznosi 18 i u Albaniji 12. Iako radnici u Albaniji imaju najviše radnih sati u Evropi, oni su na dnu evropske liste kada je u pitanju zarada.

Statistički podaci pokazuju da radnici u Albaniji rade 42,9 sata nedeljno, što iznosi 2.231 sata godišnje. Uprkos visokom nedeljnom fondu, radnici u toj državi zarađuju najmanje u Evropi i nalaze se na 99. mestu svetske liste.

Zagreb
Foto: Profimedia

Produktivnost rada najbolje se meri odnosom BDP-a i utrošenih radnih sati.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najproduktivniji su radnici u Irskoj, koji su plaćeni 83,1 dolar po satu, piše B92. Slede radnici u Luksemburgu i Norveškoj, a Sjedinjene Države nalaze se tek na šestom mestu.

Ovo su najproduktivnije zemlje sveta:

1. Irska – 83,1 dolara

2. Luksemburg – 81,2

3. Norveška – 79,2

4. Belgija – 64,6

5. Danska – 63,5

Tirana, Skenderbeg
Albanija na dnu lestvice
Foto: Profimedia

6. SAD – 63,3

7. Holandija – 61,7

8. Francuska – 60,0

9. Nemačka – 59,9

10. Švajcarska – 58,0

Statistički podaci pokazuju da radnici u Albaniji rade 42,9 sata sedmično, što iznosi 2.231 sata godišnje. Uprkos visokom sedmičnom fondu, radnici u Albaniji zarađuju najmanje u Evropi i nalaze se na 99. mestu svjetske liste.

Prma podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najproduktivniji su radniji u Irskoj, koji su plaćeni 83,1 dolar po satu. Slijede radnici u Luksemburgu i Norveškoj, a Sjedinjene Države nalaze se tek na šestom mestu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd