fbpx
Skip to main content
Fabrika automobila

Nova pravila za određivanje minimalca mnogima se NEĆE DOPASTI: Evropska komisija najavila nove propise

Foto: Profimedia/ilustracija
U nekim evropskim zemljama minimalac je veći od 2.000 evra

Novi minimalac u Srbiji koji će važiti od naredne godine povećan je sa 30.000 na 32.126 dinara, a povećanje minimalca važna je tema ne samo u našoj zemlji, već je i sve aktuelnija u Evropi. Još prošle godine u Evropskom parlamentu desio je jedan, kako je tada ocenjeno, "novi momenat". Počelo se govoriti o minimalnoj zaradi na nivou cele Evropske unije, a priča je dobila ozbiljan epilog.

KOJE SU NAJBOGATIJE ZEMLJE SVETA? U ovoj državi BDP po glavi stanovnika je viši od 100.000 DOLARA (FOTO)

KOJE SU NAJBOGATIJE ZEMLJE SVETA? U ovoj državi BDP po glavi stanovnika je viši od 100.000 DOLARA (FOTO)

DA LI NAFTA I GAS LEŽE U JADRANU? Do kraja naredne godine počinje istražno bušenje crnogorskog podmorja

DA LI NAFTA I GAS LEŽE U JADRANU? Do kraja naredne godine počinje istražno bušenje crnogorskog podmorja

OVO NIKADA NISTE ČULI: Dobili 140 milijardi evra pomoći, a sada ne znaju šta će s novcem

OVO NIKADA NISTE ČULI: Dobili 140 milijardi evra pomoći, a sada ne znaju šta će s novcem

Iako je to tada ekonomistima zvučalo kao utopija, i ove godine priča na istu temu se nastavila. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta ponovo je pokrenula pitanje minimalne plate na nivou EU, pritom, najavivši skoro donošenje zajedničkih pravila koja će državama članicama pomoći u određivanju minimalne plate.

- Damping plata uništava dostojanstvo rada, kažnjava preduzetnike koji isplaćuju pristojne plate i narušava pošteno tržišno takmičenje na jedinstvenom tržištu. Svi moraju imati pristup minimalnim platama putem kolektivnih ugovora ili na osnovi zakonskih minimalnih plata - kazala je predsednica Evropske komisije, najavljujući promene.

Korona-kriza dodatno je pojačala zahteve za angažmanom Evropske unije u smanjenju sve većih razlika u platama i siromaštvu zaposlenih. Kako je objašnjeno, minimalna plata na nivou EU ne znači jedinstven iznos za sve države, već osiguranje da minimalne plate na nacionalnim nivoima budu utvrđene pravedno i u cilju zaštite radnika.

Prema rečima Dragoljuba Rajića iz Mreže za poslovnu podršku evropske zemlje, evropske zemlje kod utvrđivanja minimalca imaju različite kriterijume, pa tako recimo u većini zemalja sistem bruto zarada podrazmeva brigu o tome da li je recimo zaposleni samohrani roditelj, da li plaća vrtić, da li supružnik radi, pa na osnovu toga ima poreska umanjenja. Na kraju sve to može značajno da utiče na visinu minimalca, a ne postoji jedinsteveno pravilo na nivou EU.

Radnik
Radnik
Foto: Profimedia

Minimalac od 200 do više od 2.000 evra

Minimalna plata zakonom je propisana u 21 državi Evropske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima. Visina se razlikuje u zavisnosti od životnog standarda, ali i od razvijenosti zemlje.

Prema poslednjim podacima evropske statističke kancelarije, Evrostata, minimalac u članicama EU kreće se od 312 evra u Bugarskoj do 2.142 evra u Luksemburgu.

Luksemburg, inače, već godinama zauzima prvo mesto na listi evropskih zemalja prema visini minimalne plate. U ovoj maloj državi s oko 602.000 stanovnika, minimalna plata je 2015. godine iznosila 1.923 evra, a svake naredne godine je redovno rasla, dok je prošle godine prvi put premašila cifru od 2.000.

Interesantan je i podatak da je minimalna plata u Luksemburgu u poslednjih pet godina porasla za 219 evra, što je više od trenutne minimalne plate u Albaniji koja iznosi 209 evra.

Zemlje sa najvišim iznosima minimalne zarade upravo su i one u kojima je najviši standard života. Tako su, recimo, minimalne plate u Belgiji 1.626 evra, Irskoj 1.707 evra, Holandiji 1.680 evra, Francuskoj 1.540 evra, Nemačkoj 1.584 evra.

U našem regionu, Albanija je sa najnižim iznosom minimalne plate i to od 209 evra. U Crnoj Gori ta zarada iznosi 332 evra, Hrvatskoj 536 evra i Mađarskoj 451 evro.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd