Skip to main content
Autoput u Grčkoj

Grci pooštrili sankcije za bahatost na putevima: Kazne i do 600 evra, a zbog težih prestupa OSTAJETE BEZ TABLICA

Foto: Profimedia
Upozoreni ste, ukoliko se ne pridržavate propisa slede drakonske kazne

Turisti koji svojim automobilima idu na letovanje u Grčku ove godine će morati da budu oprezniji nego ikada dosad zato što su ovoj zemlji stupile na snagu izmene Zakona o o drumskom saobraćaju, kojima su drastično pooštrene kazne, a sve da bi se iskorenilo bahato ponašanje za volanom.

Da ne biste ugrožavali svoju i tuđu bezbednost, a i da ne dođete u situaciju da plaćate drakonske kazne, strogo poštujte pravila saobraćaja. Naime, prekršaji su razvrstani u tri grupe: male, srednje i velike opasnosti. U prvoj kategoriji kazne su do 100 evra, u drugoj 101 do 300 evra, a u trećoj od 301 do 600 evra, na šta je upozorio sektor za drumski transport pri Ministarstvu saobraćaja Srbije.

Autoput u Grčkoj
Foto: Profimedia

- Ukinuta je dosadašnja odredba da je kaznu moguće platiti u roku od deset dana po popustu od 50 odsto. Novčane kazne se uvećavaju za 100 odsto ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50.000 do 100.000 evra i 200 odsto ako počinilac ima godišnji oporezivi prihod veći od 100.000 evra na osnovu poslednje poreske prijave - navodi se u obaveštenju Ministarstva saobraćaja.

Takođe, novina je i da se, pored novčane kazne, predviđa i oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registrarskih tablica i vozačke dozvole na period od 60 dana.

- To se odnosi na korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, nevezivanje sigurnosnog pojasa, vožnja motocikala bez kaciga, bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, parkiranje na mestima za invalide, kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece i vožnja u zaustavnoj traci na auto-putu - navodi se u saopštenju srpskog sektora za drumski transport namenjenom svima koji planiraju putovanje u Grčku.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd