Skip to main content
slava

Kad je krsna slava, KRIZE NEMA: Za Nikoljdan Srbi potroše 370 MILIONA EVRA!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
U danima kada se obeležava Sveti Nikola kriza kao da ne postoji.

Domaćini i gosti u ovim prilikama često troše i više nego što im kućni budžet dozvoljava, zbog čega trgovci, taksisti, ribari, cvećari, pa i sveštenici u danima oko Nikoljdana zadovoljno trljaju ruke.

Ako ne očistite sneg i ledenice ispred kuće, sledi vam KAZNA, ali to nije sve: Možete i da ZARADITE

Današnji dan u Srbiji zvanično nije praznik, ali se zbog obeležavanja najrasprostranjenije srpske krsne slave, Svetog Nikole, često tako doživljava.

Ukoliko nemate KRSNU SLAVU, na ovaj način je možete UZETI, ali OBIČAJE morate ispoštovati

Upravo se zbog toga dolasku Svetog Nikole najviše raduju trgovci, jer slavilo se bogato ili skromno, ovog se dana u prodavnice slije velika količina novca. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 2,5 miliona domaćinstava.

Sveti Nikola
Foto: Profimedia

Naša stara izreka kaže da "Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste", onda se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji.

Za pripremanje prosečne slave potrebno je minimum 300 evra, što pomnoženo sa brojem domaćinstava u kojima se ovaj svetac slavi stvara promet u prodavnicama od 360 miliona evra.

Ako ostatak Srbije koji ide na slavu, pod pretpostavkom da bar jedan član svakog domaćinstva odlazi u goste na ovaj dan, svako od njih u proseku troši oko 800 dinara na poklon, najčešće kafu, vino i čokoladu. Gosti na ovaj dan daju oko 8 miliona evra.

To znači da Sveti Nikola Srbiju košta oko 370 miliona evra.

Zanimljivo je da se na ovaj dan pojede najviše ribe u toku godine, a od Nikoljdana do Srpske Nove godine potroši se i najviše struje. Cvećari kažu da im je, pred Dana zaljubljenih, ovo jedan od najunosnijih dana, a i taksisti zadovoljno trljaju ruke. Poslednjih godina slavama se raduju i pekare, jer sve manje porodica pravi domaći slavski kolač, a sve ih više kupuje. Od najveće slave, Svetog Nikole, dobro zarade i sveštena lica.

NARODNA VEROVANJA NA SVETOG NIKOLU: Evo šta na najveći srpski praznik valja raditi, a šta ne

To nije jedini efekat ove slave. Zbog masovnog uzimanja slobodnih dana državne službe i privatne firme rade smanjenim kapacitetima, u školama nastavu sluša znatno manji broj đaka nego inače, a ni profesori nisu u punom broju na svom radnom mestu.

BONUS VIDEO: Kada vidite šta tamo rade ljudi na -37 stepeni, odmah ćete prestati da se žalite na hladnoću

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd