fbpx
Skip to main content
Radijator

KO MOŽE DA RAČUNA NA NIŽE RAČUNE ZA GREJANJE? Primena novih procedura se očekuje tokom proleća

Foto: Profimedia
Do sada ima 75.000 domaćinstava koja u proseku koriste besplatne kilovate.

Posle usvajanja Zakona o socijalnoj karti, Vlada najavljuje i da će najsiromašnijim građanima već ove godine olakšati i put za sticanje statusa energetski ugroženog kupca. U toku je obnova zahteva, a pored dosadašnjih povlastica za plaćanje računa za struju i gas, najugroženija domaćinstva uskoro će moći da računaju i na olakšice za daljinsko grejanje.

ZA TRI GODINE UŠTEDELA ZA STAN: Ovaj jednostavan trik je postao pravi hit na internetu

ZA TRI GODINE UŠTEDELA ZA STAN: Ovaj jednostavan trik je postao pravi hit na internetu

KAKO DO 60 EVRA? Postoje dva načina, poznato kada počinje prijava za novčanu pomoć - detaljan vodič!

KAKO DO 60 EVRA? Postoje dva načina, poznato kada počinje prijava za novčanu pomoć - detaljan vodič!

NOVČANA NAKNADA: Za ovu grupu radnika u Srbiji počinje isplata u narednih desetak dana

NOVČANA NAKNADA: Za ovu grupu radnika u Srbiji počinje isplata u narednih desetak dana

Besplatnih mesečno do 120 kilovata struje i 75 kubnih metara gasa u grejnoj sezoni, već sedmu godinu mogu da koriste socijalno ugroženi, primaoci dečjeg dodatka i siromašne porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda.

Nadležni obećavaju da će povlasticama obuhvatiti račune za daljinsko grejanje i ukloniti administrativne barijere za njihovo sticanje.

- Dakle za sve one ljude imaju Socijalne karte kroz Ministrstvo rada, ali koji ne mogu da plate sve svoje obaveze, govorim o jednoj vrsti energetskog siromaštva, pojednostavićemo procedure i podići ćemo određene nivoe koji će omogućiti ljudima da zaista mogu da koriste, jer im to treba i besplatne kilovate i metre kubne gasa i isto tako toplotnu energiju - kažu iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Izveštaji sa terena pokazuju da je najveći problem što na lokalu građani o tim povlasticma nisu dovoljno informisani. U vreme pandemije nije lako podneti ni zahtev.

- Grad Prokuplje u 2020. je imao u radu 480 predmeta za sticanje energtski zaštićenog kupca. U 2021. do sada je podneto 106 zahteva. Treba reći da su svi potrebni obrasci objavljeni na sajtu grada Prokuplja tako da smo na taj način olakšali pripremu dokumentacije - kaže Katarina Veljović iz Skupštine grada Prokuplja.

Završene su i opsežne analize koje pokazuju da će pojednostvljena procedura koja se sprema, uvećati i broj korisnika tih olakšica: 75.000 je domaćinstava koja u proseku koriste besplatne kilovate, a može ih biti upola više.

Povlastice za gas u grejnoj sezoni do sada je dobijalo najviše šezdesetak građana, a može ih imati čak 10.000. Dok bi nove olakšice za grejanje iz toplana moglo da ostvari oko 50.000 ugroženih domaćinstava.

- Promenićemo mi te granice da one budu zaista prihvatljive za one ljude koji su ugroženi, a da oni ljudi koji mogu da plaćaju električnu energiju ili toplotni gas to zaista i plaćaju - poručuju iz Ministarstva.

Izmene Zakona o energetici i nova Uredba o energetski zaštićenim kupcima već su spremne za usvajanje pa se primena novih procedura i povlastica najavljuje tokom proleća.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd