fbpx
Skip to main content
NBS

Narodna banka Srbije objavljuje listu reprezentativnih platnih usluga

Foto: Srbija Danas
Narodna banka Srbije (NBS) bi do sutra najkasnije trebalo da utvrdi listu reprezentativnih platnih usluga u vezi s platnim računom, odnosno koje će naknade građanima i privredi javno da objavljuje.

Ponedeljak je krajnji rok do kada NBS treba da objavi propise koji će omogućiti javnu objavu od 10 do 20 platnih usluga, onih koje korisnici platnih usluga najčešće koriste i onih koje ih izlažu najvećem trošku. 

PRAZNIČNA EUFORIJA vlada građanima Srbije: Poznato kada su NAJVEĆA SNIŽENJA i kada treba ići u ŠOPING!

Reč je o propisima za sprovođenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama. 

Donošenjem podzakonskih akata predviđenih ovim zakonom doprineće se većoj transparentnosti pri iskazivanju naknada za platne usluge i standardizaciji termina koje koriste pružaoci platnih usluga pri oglašavanju svojih usluga, kažu u NBS. 

Posle donošenja, podzakonska akta će biti objavljena i na zvaničnoj internet prezentaciji Narodne banke Srbije u delu - Propisi. 

Platna kartica
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako ističu u NBS, to će doprineti i da korisnik platnih usluga brzo i jednostavno uporedi ponudu različitih pružalaca platnih usluga, a posebno je značajno što će pružaoci platnih usluga, pored već postojeće obaveze dostavljanja mesečnih izvoda, imati obavezu da izveštavaju korisnika platnih usluga i o svim naplaćenim naknadama za platne usluge u toku godine - zbirno. 

Evro doživeo sunovrat! Veliki pad zbog Francuske i Nemačke

Korisnici platnih usluga će tako imati uvid u to koliko novca godišnje ukupno izdvajaju za plaćanje pojedinih naknada za platne usluge. 

- Narodna banka Srbije je na osnovu sprovedene detaljne analize podataka o uslugama povezanim s platnim računom, uzimajući u obzir usluge koje korisnici platnih usluga najčešće koriste u vezi s platnim računom, kao i usluge koje korisnike platnih usluga izlažu najvećem trošku, izradila inicijalnu verziju nacrta podzakonskog akta kojim će se utvrditi lista reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom - kažu u NBS. 

Pre pripreme finalne verzije tog akta, NBS je sredinom novembra nacrt tog akta uputila pružaocima platnih usluga, i zainteresovane strane imale su priliku da NBS dostave svoje sugestije i komentare, nakon čega je pripremljena konačna verzija ovog akta, koji će takođe biti donet najkasnije u skladu sa zakonom utvrđenim rokom. 

Novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Tada će kao prilog Odluke o utvrđivanju liste reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom biti objavljena i sama Lista reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom. 

Primena donetih odluka počeće 17. marta 2019. godine, a prelazni period od tri meseca (između donošenja i početka primene odluka) procenjen je kao adekvatan period da pružaoci platnih usluga usklade svoje poslovanje sa odredbama odluka i pripreme se za to. 

U cilju što veće transparentnosti, naknada koje od korisnika platnih usluga naplaćuju, pružaoci platnih usluga će biti dužni i da najmanje jednom godišnje dostave korisniku izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa njegovim platnim računom. 

Imajući u vidu značajno učešće transakcija platnim karticama u ukupnim bezgotovinskim plaćanjima (57 odsto u 2017. godini), kao i dalje rastući trend učešća platnih kartica u bezgotovinskim plaćanjima na domaćem tržištu, u junu ove godine usvojen je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica. 

POČINJE ISPLATA! Građani, sutra možete podići NOVAC, a evo GDE vas on čeka!

Ovaj zakon je stupio na snagu 16. juna, a primenjuje se od 17. decembra 2018. godine, osim člana 9. ovog zakona, čija primena je počela 17. avgusta 2018. godine. 

dinar
Foto: Profimedia

Ovim članom Zakona, predviđeno je da su izdavaoci platnih kartica u obavezi da svakom korisniku koji zahteva izdavanje platne kartice uz tekući račun izdaju platnu karticu kod koje se transakcije obrađuju, notiraju i poravnavaju u platnom sistemu u Srbiji. 

Počevši od tog dana, svim novim korisnicima tekućih računa koji zahtevaju platnu karticu izdavalac je dužan da besplatno izda karticu sa domaćom obradom transakcija, a pored toga da korisnicima sve kartice koje ne ispunjavaju uslov domaće obrade transakcija, na svom isteku roka važnosti, zameni karticama sa domaćom obradom transakcija. 

Uz tu karticu, tom korisniku, na njegov poseban zahtev u pismenoj formi može biti izdata jedna ili više platnih kartica kod kojih se u domaćim platnim transakcijama obrada naloga za prenos izdatih na osnovu njihove upotrebe ne obavlja u platnom sistemu u Srbiji. 

Smisao ove odredbe je u tome da se korisnicima omogući da uvek imaju najmanje jednu platnu karticu nad čijom obradom transakcija postoji efektivan nadzor domaće zakonom odgovorne institucije, odnosno NBS, i time im se garantuje pristup sredstvima na njihovom tekućem računu u slučaju nedostupnosti ili problema u radu sistema nad kojima institucije Srbije nemaju nadzor, niti bilo kakvo pravo uvida u njihovo poslovanje. 

Vozači, čeka vas NOVO IZNENAĐENJE NA PUMPAMA: Ako ste sipali benzin, račun će vas začuditi, a tek dizel, AU!

Ostale odredbe Zakona primenjuju se od sutra, 17. decembra, pri čemu je predviđeno fazno snižavanje međubankarskih naknada u kartičnim transakcijama.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd