fbpx
Skip to main content
novac

KOLIKO IZNOSI DRŽAVNA POMOĆ? Za penzionere i trinaesta penzija, a jedna grupa zaposlenih dobija čak 2.300 evra

Foto: SD/ilustracija
Ministarstvo finansija izašlo je sa podacima o ekonomskim paketima pomoći privredi i građanima.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da u okviru tri ekonomska paketa podrške privredi i građanima zaposleni u privrednim subjektima koji su koristili mere dobijaju ukupno 174.806 dinara, zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu ukupno 269.195 dinara, a penzioneri dobijaju ukupno 33.780 dinara.

Stručnjak savetuje: POSLEDICE MOGU BITI OZBILJNE! Evo koje simptome kod dece ne smete da ignorišete!

Stručnjak savetuje: POSLEDICE MOGU BITI OZBILJNE! Evo koje simptome kod dece ne smete da ignorišete!

Objavljeno kojim građanima će država dati novac: Posebna pravila za SRBE U INOSTRANSTVU

Objavljeno kojim građanima će država dati novac: Posebna pravila za SRBE U INOSTRANSTVU

PRAVO NA POMOĆ OD 120 EVRA IMA ČAK 600.000 LJUDI! Proverite da li ste na SPISKU, uskoro se kreće sa prijavama

PRAVO NA POMOĆ OD 120 EVRA IMA ČAK 600.000 LJUDI! Proverite da li ste na SPISKU, uskoro se kreće sa prijavama

Nezaposleni pritom dobijaju 25.960 dinara, svi punoletni građani 18.880 dinara, Srbi sa Kosova 30.680 dinara, nezaposleni Srbi sa Kosova 42.480 dinara i samostalni umetnici 151.800 dinara.

Reč je o ukupnoj novčanoj podršci države od početka pandemije, uključujući i treći ekonomski paket koji će se realizovati do kraja 2021. godine.

Kada je reč o podršci za privredu, svaki zaposleni u privatnom sektoru dobiće ukupno 174.806 dinara, odnosno oko 1.500 evra po zaposlenom. Reč je o tri minimalne zarade, isplaćene u prvom prolećnom paketu mera, plus još 60 odsto minimalca isplaćenog u drugom jesenjem paketu mera i ove godine još isplata tri puta po pola minimalne zarade za sve privredne subjekte, navode u Ministarstvu finansija.

Najugroženiji deo privrede, zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, dobili su po 269.195 dinara, odnosno oko 2.300 evra po zaposlenom. To je isplata tri minimalne zarade, zatim isplata još dva puta po 60 odsto minimalca, i isplata tri puta po pola minimalca koja ih čeka u toku ove godine.

Samostalni umetnici su u toku prošle godine takođe dobili direktnu novčanu podršku države, i to najpre u iznosu od tri puta 30.000 dinara, a zatim ove godine još dve minimalne zarade.

Kada je reč o svim punoletnim građanima, krenulo se od principa ravnopravnosti i solidarnosti i od postavke da je potrebno podržati sve građane Srbije. Oni će tako u doba pandemije biti podržani sa besplatnom novčanom podrškom od ukupno 160 evra, što je oko 19.000 dinara. Svako od prijavljenih 4.325.500 građana dobio je prošle godine po 100 evra, a ove godine dobiće još 60 evra.

Što se tiče penzionera, podaci pokazuju da svaki penzioner u Srbiji dobija, pored 12 redovnih penzija, još jednu trinaestu prosečnu penziju u Srbiji.

Penzioneri su, dakle, kada se posmatraju sve pomoći do sada primili: 11.800 dinara (100 evra), zatim jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara i još jednu jednokratnu pomoć u visini od 4.000 dinara, na samom početku pandemije. Osim toga dobiće dodatno 110 evra novčane podrške ove godine – 60 evra (7. 080 dinara), odnosno u maju i novembru ove godine po 30 evra, i dodatnih 50 evra u septembru (5.900 dinara).

Ove godine Vlada Srbije po prvi put podržava posebno dve ugrožene kategorije stanovništva, a to su po analizama Ministarstva finansija nezaposleni i Srbi sa Kosova i Metohije, kao i nezaposleni evidentirani na Nacionalnoj službi za zapošljavanje, zaključno sa 15. aprilom ove godine. Oni će dobiti još 60 evra u junu, pored redovnih 60 evra koje dobijaju svi ostali građani.

Posmatrano ukupno, svaki nezaposleni u našoj zemlji od države, od početka godine dobiće 220 evra: jednokratnu pomoć u iznosu od 100 evra koju su dobili prošle godine kao i 120 evra ove godine – 60 evra kao svi građani plus 60 evra koje će kao nezaposleni dobiti u junu.

Srbi sa Kosova su druga kategorija koja je prepoznata kao posebno ugrožena. Podsećanja radi, prošle godine je svaki punoletni građanin sa Kosova dobio jednokratnu pomoć od 100 evra, a ove godine će u maju isti iznos dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu. Dodatno, nezaposleni na Kosovu i Metohiji će u maju dobiti ukupno 200 evra, nakon što su prošle godine takođe dobili 100 evra.

U zbiru, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije vredna su oko osam milijardi evra, odnosno prema preliminarnim procenama oko 17,2 odsto od ukupnog Bruto domaćeg proizvoda Srbije.

    

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd