fbpx
Skip to main content
studenti

KOLIKO KOŠTA STUDENT IZ UNUTRAŠNJOSTI? Ove stvari su KLJUČNE u tome da li će se roditelji držati za glavu

Foto: Profimedia
Pripremite se

Za smeštaj, hranu, gradski prevoz, račune i udžbenike roditelji studenata izdvoje između 12.000 i 60.000 dinara mesečno. Kada se saberu svi troškovi, studiranje za mnoge postaje luksuz, naročito za one koji nisu iz grada u kome studiraju.

RAJ NA ZEMLJI: U ovoj državi u REGIONU prosečna plata je veća od 1.000 EVRA!

Koliko je novca potrebno uglavnom leži u statusu studenta, da li je student na budžetu ili je samofinansirajući, ali i da li je fakultet koji je izabrao privatni ili državni.

Stipendije koje država daje nekim budžetskim studentima, a koje iznose oko 8.500 dinara, trebalo bi da pokriju dom, gradski prevoz i menzu, tako da roditelji koji imaju sreće da im je dete na budžetu i u studentskom domu, dodaju novac još samo za džeparac i usputne troškove.

studenti u amfiteatru
Foto: Profimedia/ilustracija

– Sin mi studira u Novom Sadu i mesečno me košta oko 20.000 dinara. Ja mu plaćam smeštaj, a on radi preko studentske zadruge, kako bi imao za sve ostale troškove, jer zna da nisam u situaciji da mu pružim više. Moja mesečna primanja su 28.000 dinara, a imam još jednog sina koji živi ovde sa mnom u Despotovcu. Nije lako, ali snalazimo se kako znamo i umemo – ispričao nam je Milorad Drašković, samohrani otac dva sina.

Cena mesečnog smeštaja u studentskim domovima kreće se do 2.200 dinara, u zavisnosti od kategorije sobe. Nekoliko stotina studenata smeštaj plaća i po ekonomskim cenama od 7.000 do 9.000 dinara.

Mladići i devojke koji se školuju o trošku države su privilegovani i kada je reč o ishrani, jer obroke plaćaju duplo jeftinije od onih koji sami plaćaju studije.

Na mesečnom nivou student za sva tri obroka izdvoje oko 5.000 dinara, što što je daleko povoljnije u odnosu na bilo koji drugi organizovani vid ishrane. Doručak je 40 dinara, ručak 72, a večera 59 dinara. Samofinansirajući student za doručak izdvajaju 95 dinara . a za ručak i večeru 205, odnosno 175 dinara.

Studenti
Foto: Profimedia

Studenti mesečnu voznu kartu plaćaju 1.120 dinara.

– Ako ne jedem u menzi, sav novac mi ode na hranu.  Mama mi nedeljno šalje 5.000 dinara, a da bi imala za izlaske, garderobu i obuću krenula sam da radim u jednom butiku u centru grada. Malo mi je naporno da posle predavanja idem odmah na posao, ali šta se mora nije teško – rekla nam je Ana iz Zrenjanina.

Studenti privatnih fakulteta plaćaju prijavu ispita 1.200 dinara.

– Roditelji mi plaćaju školarinu od 1.500 evra. Bez obzira na visinu školarine, moram da kupujem knjige koje koštaju najmanje 1.000 dinara jer kopije udžbenika nisu dozvoljene. Iznajmljujem privatan smeštaj sa još jednom cimerkom jer nemam pravo na dom. Roditelji mi šalju 300 evra mesečno, od kojih 150 dajem za smeštaj a ostatak potrošim na hranu, plaćanje mesečne karte za gradski prevoz i izlaske – ispričala nam je Anastasija Vukosavljević koja je iz Podgorice došla u Beograd zbog studiranja.

S obzirom na to da jedan student, bez školarine i knjiga, u Beogradu godišnje košta roditelje skoro 5.500 evra, mnogi od njih opredeljuju se za zaduživanje kod banaka. Skoro sve banke imaju posebne uslove za studente.

–  Za školarinu smo prošle godine podigli kredit sa čijom otplatom uskoro završavamo. Rata nam je nešto manja od sto evra. Lakše nam je bilo da podignemo kredit nego da odjednom damo toliki novac – kaže Milica Raonić, majka jednog studenta.

TROŠKOVI STUDENTA NA BUDŽETU

  • Smeštaj u domu od 1.100 do 2.200 dinara. Ishrana u menzi 5.130. Prevoz, Bus plus 1.120. Knjige minimum 10.000.

TROŠKOVI SAMOFINANSIRAJUĆEG STUDENTA NA DRŽAVNOM FAKULTETU

  • Školarina od 56.000 do 243.000. Ishrana u menzi 14.250. Stan od 12.000 do 24.000. Računi 5.000. Prevoz, Bus plus 1.120. Knjige minimum 10.000.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd