fbpx
Skip to main content
podešavanje grejanja na radijatoru

KONAČNO OBJAŠNJENO: Evo kako treba regulisati GREJANJE, a da prođete JEFTINIJE

Foto: Profimedia
Svakog muči pitanje da li može da uštedi na računima tokom zime

Šta je gore od zimskog smrzavanja napolju - kad uđete u ledenu kuću koju ne možete odmah da zagrejete. Ali, osim toga kako da vam zimi bude dovoljno toplo verovatno vas muči i pitanje da li postoji način na koji možete da uštedite na računima za vreme zime. Ovo najviše pogađa kuće koje se greju na struju.

Kako uštedeti, a da vam bude dovoljno toplo i da li je uopšte dobro da isključite grejanje kad niste u kući? Ovo pitanje je najlakše onima koji koriste centralno grejanje jer se ono ne plaća po potrošnji, zatim je malo lakše onima koje koriste TA peć. Punite je dok je jeftina struja, a kada izlazite iz kuće isključite ventilator koji izduvava topao vazduh iz nje. Toplota koja se akumulirala dok ste je punili će činiti vaš prostor mlakim, pa ga možete lako ugrejati, uključivanjem "izduvavanja" kada dođete kući.

Za ostale tipove grejanja u koje spadaju razne ploče koje se greju na struju i tako akumuliraju toplotu stvari stoje drugačije.

Grejanje
Foto: Profimedia

Možda ste pročitali ili čuli negde da grejno telo mora da radi napornije kako bi ugrejalo ohlađeni prostor, ali u pitanju je česta zabluda.

Istina je da je potrebno više energije da bi se temperatura stana ili kuće održavala na određenoj visini, nego da se on ponovo zagreje do te vrednosti. Kako se onda i ugrejati i uštedeti?

Privredna komora Hrvatske: Saradnja sa Srbijom PREVAZIŠLA nivo od MILIJARDU evra (FOTO)

Kupite tremostat za električni uređaj koji koristite za grejanje, montirajte ga i podesite na neku optimalnu temperaturu, ne više od 16 stepeni. To je sasvim dovoljno da se prostorije ne ohlade, a opet, nećete potrošiti previše struje da to ozbiljnije utiče na vaš račun.

Kad se vratite kući samo promenite temperaturu na termostatu, u onu koja vama odgovara.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd