Skip to main content
auto

KREDIT ZAHTEVAN, LIZING SKUP! Evo koji načina vam je najisplativiji za kupovinu četvorotočkaša!

Foto: Srbija Dans/ Coins
U slučaju finansijskog lizinga, sve do trenutka otplate, vi ste samo korisnik vozila, dok su sa kreditom kola odmah nakon kupovine vaše vlasništvo i možete sa njim raditi šta hoćete

Kupovina novog automobila za one koji nemaju spremnu gotovinu nameće pitanje da li je isplativije ponoviti se uz pomoć auto-kredita ili finansijskog lizinga.

Ako želite da otplatite kredit pre vremena, prvo OVO morate da platite banci!

SKOK CENA STANOVA: Evo zašto su poskupeli kvadrati u Beogradu za čak 23 odsto!

Zaštitnik potrošača pokušaće da vam pomogne prilikom donošenja odluke koja ovih dana muči one koji bi da iskoriste pogodnosti predstojećeg sajma automobila i časte se novim četvorotočkašem.

Ono što treba da znate jeste da za obe opcije morate da imate određenu sumu gotovine jer oba načina plaćanja podrazumevaju učešće. Kod finansijskog lizinga minimum učešća je pet procenata, dok krediti banke uglavnom zahtevaju minimum 30 odsto od ukupne pozajmice.

auto
FOTO: Srbija Danas/ Coins

Automobil kupljen na kredit je vaše vlasništvo, ali ste najčešće banci u obavezi da date zalog na vozilo, što u slučaju neredovne isplate mesečnih obaveza korisnika kredita daje za pravo banci da postane vlasnik vozila. Takođe, imajte na umu da ćete povoljnije uslove imati ako ste klijent banke od koje uzimate kredit (niža je kamata, i jeftinija je nadoknada za obradu kredita).

Alternativa kupovini automobila na kredit je finansijski lizing. Osnovna razlika između auto-kredita i kupovine automobila putem finansijskog lizinga jeste u tome što u drugom slučaju ne postajete vlasnik automobila sve do otplate finansijskih obaveza iz ugovora.

Nikad ne kupujte OVIH 6 STVARI u supermarketima

Tačnije, u slučaju finansijskog lizinga, sve do trenutka otplate, vi ste samo korisnik vozila, a ugovorom se definiše način sticanja vlasništva nad vozilom nakon isplate svih mesečnih rata.

Finansijski lizing podrazumeva i kasko osiguranje vozila tokom perioda plaćanja mesečnih rata u korist lizing kompanije. To znači da u slučaju štete na vozilu lizing kompanija naplaćuje od osiguravajuće kuće naknadu štete i tek posle naplate nedospelih glavnica ili rata ostatak isplaćuje korisniku lizinga.

auto
Foto: Srbija Dans/ Saša Džambić

Trošak osiguranja vozila je odvojen od naknada koje korisnik lizinga mesečno plaća lizing kompaniji i predstavlja dodatni trošak za korisnika lizinga.

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Evo zašto vam bela tehnika crkne odmah nakon isteka garancije!

S druge strane, prednost lizinga je što podrazumeva jednostavniju i kraću proceduru odobravanja od bankarskih kredita, ali nosi i značajno više troškove kod obrade zahteva, poreskih troškova, troškove registracije, troškova osiguranja i ostalih naknada. S druge strane, finansijski lizing ne zahteva dodatna sredstva obezbeđenja (menice, žirante...) i jedino sredstvo obezbeđenja je vozilo, koje je i predmet lizinga. Možda najveća prednost lizinga u odnosu na kredit jeste manje minimalno učešće koje je za lizing pet procenata od vrednosti automobila.

- Kao što se može videti iz prednosti i nedostataka auto-kredita i finansijskog lizinga, univerzalna idealna kreditna opcija ne postoji i izbor između ovih opcija će zavisiti od potreba i mogućnosti kupaca automobila. U slučaju da su vam brzina odobravanja kreditnih sredstava ili što manja sredstva obezbeđenja bitna, bolja opcija je svakako finansijski lizing. U slučaju da vam je značajnija što niža cena pozajmljenih sredstava, u najvećem broju slučajeva bolja opcija će biti bankarski auto-kredit - objašnjavaju stručnjaci 

OSTVARILI NAJBOLJU PRODAJU, PA DOBILI BONUS: Radnicima OVE fabrike dodeljeno po 9.111 evra!

Osiguranje poskupljuje finansijski lizing

U prikazanim tabelama ilustrovali smo kupovinu automobila sa obe opcije - auto-kredit i finansijski lizing. Primeri su dati na osnovu kalkulatora jedne od banaka koja posluje na našem tržištu. Ono što je zanimljivo jeste da za automobil od 12.000 evra sa periodom otplate na 60 meseci i učešćem od 30 odsto krajnja suma koju korisnik vraća skoro je identična. Međutim, kada je reč o lizingu na sve to treba dodati kasko osiguranje čija cena zavisi od tipa vozila, ali i osiguravajuće kuće kod koje kupujete polisu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd