fbpx
Skip to main content
Zgrada

Kupujete stan, ali NE ZNATE na šta da obratite pažnju: OVO su USLOVI koje vaša NEKRETNINA iz SNOVA mora da ima!

Foto: Profimedia/ilustracija
Zgrade neretko propadaju usled nemarne gradnje

Investitori često krše pravilnik koji propisuje kako moraju da se grade stambeni objekti i zbog toga postoji veliki broj objekata koji je podignut na padinama bez urađenih statičkih analiza.

Zbog nelegalne gradnje, u jednom broju slučajeva objekat nema mogućnost da se ozakoni, a imovina na svoje ime upiše u katastar. Zbog tih potencijalnih problema, potrebno je da se širom otvore oči pre potpisivanja ugovora.

Veliki broj zgrada nije ni urađen ni po minimalnim normativima koje je država propisala. Investitori kupuju placeve, a onda zidaju višespratnice, ne poštujući osnovne propise, a najopasnije je što štede na materijalu.

Projekat rade bez elaborata stručnjaka. Zidaju objekte na padini, bez prethodnih statičkih analiza. Ugrađuju jeftine liftove, koji se odmah kvare. Štede na armaturi, pa posle nekoliko godina zidovi pucaju, a temelji klize.

izgradnja kuće
Foto: Profimedia/ilustracija

Nesavesni neimari zidaju objekte preko četiri sprata bez lifta. Rupu u zakonu su pronašli, tako što im potkrovlja imaju dve etaže. Ima i onih slučajeva gde investitori, nekoliko godina posle prodaje stanova, na krovu te zgrade podignu još nekoliko etaža.

Retko koji novoizgrađeni objekat zadovoljava Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova. Na papiru, normativi su veoma strogi. Pešački prilaz zgradama mora biti širok najmanje metar i po. Hodnici u zgradi ne smeju da budu uži od 140 centimetara, najviša visina stepenika je 18 centimetara, a širina gazišta 28. Liftove mora da ima svaka zgrada koja ima četiri i više spratova. Prema normativima svaka prostorija u stanu mora da ima prozor, a ulazna vrata stana ne smeju biti uža od 90 centimetara.

stan
Foto: Profimedia/ilustracija

Retko ko od investitora poštuje i veličinu prostorija u stanovima. Pa tako, ne sme da se pravi garsonjera koja ima manje od 26 kvadrata. I sama organizacija stanova, retko se projektuje po strogom Pravilniku. Pa tako nije dozvoljena direktna veza između kupatila, ve-cea i dnevne sobe i prostorije za obedovanje. Kupatilo ne sme da bude manje od tri kvadrata.

Neke probleme i uz svu opreznost, kupci ne mogu da predvide. U prizemljima zgrada uglavnom se nalaze lokali. Ukoliko je stan na nižoj etaži, može se dogoditi da leti ne može da se otvori prozor zbog mirisa iz lokala brze hrane, jer nije sprovedena ventilacija. Problem u noćnim časovima može biti buka iz kafića, jer lokali nisu dobro izolovani.

Terasa
Foto: Profimedia/ilustracija

Stroga pravila u stanogradnji nalažu da svaka zgrada mora da ima najmanje jedan priključak na dimnjak. Propisi nalažu da čišćenje dimnjaka mora biti omogućeno iz zajedničkih prostorija zgrade. Međutim, dešava se da to nije moguće. U soliterima gde ima centralnog grejanja, dimnjaci se koriste za odvod aspiratorskih cevi. Ako se otvor zapuši, cela zgrada miriše na hranu iz jedne kuhinje.

Zbog toga ne treba kupovati nekretninu ako je prethodno niste proverili u katastru. Na sajtu RGZ moguće je pretraživati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele, tu se može proveriti da stan nije pod pod hipotekom ili sudskim sporom.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd