fbpx
Skip to main content
Nova godina

MATURA KOŠTA VIŠE OD SVADBE! Evo koliko novca treba roditelji da izdvoje za "ispit zrelosti" svoje dece

Foto: Profimedia
Paprene žurke!

Sezona maturskih večeri je počela, a roditelji đaka završnih razreda srednjih škola moraće dobro da odreše kesu jer će samo za proslavu morati da iskeširaju skoro 8.000 dinara. Najteže je svakako mamama i tatama beogradskih srednjoškolaca, gde je maturska stolica gotovo duplo skuplja nego svadbarska i košta od 50 do 65 evra, a za venčanje u proseku 25-35.

Naime, toliko staju maturski balovi u elitnim beogradskim hotelima, u kojima većina ovdašnjih maturanata polaže "ispit zrelosti". U ponudi je više paketa, čije se cene, kako je objašnjeno, razlikuju u zavisnosti od menija i benda. 

Ako niste podizali besplatne akcije na računu imate 10.000 dinara, a sada stiže JOŠ NOVCA

Ako niste podizali besplatne akcije na računu imate 10.000 dinara, a sada stiže JOŠ NOVCA

VELIKA PREVARA PRODAVACA PRED MATURU: Ova haljina se na internetu prodaje za 1.900 dinara, a u buticima za 12.000

VELIKA PREVARA PRODAVACA PRED MATURU: Ova haljina se na internetu prodaje za 1.900 dinara, a u buticima za 12.000

Francuska daje 2.000 evra onome ko reši OVU MISTERIJU! Mogu da učestvuju i građani Srbije (FOTO)

Francuska daje 2.000 evra onome ko reši OVU MISTERIJU! Mogu da učestvuju i građani Srbije (FOTO)

Roditelji se hvataju za glavu jer pored ovoga moraju da isfinansiraju i haljinu ili odelo, a gde je i šminka, manikir, prevoz...

- Prošle godine smo oženili sina i platili 45 evra meni u restoranu koji važi za elitni. Za tu cenu smo dobili vrhunsku hranu i neograničeno piće. Da se čovek zapita kako je moguće da je jeftinija svadba od mature - kaže majka jedne maturantkinje.

Žurka
Foto: Profimedia

Većina aranžmana uključuje koktel dobrodošlice, svečanu večeru, usluge profesionalnog obezbeđenja i fotografa i DVD snimak po razredu, kao i druženje od 21 do četiri sata ujutru. Ipak, za alkoholno piće i fotografije đaci će morati da ponesu dodatni novac.

I Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da se više isplati napraviti svadbu nego matursko veče.

  • Haljina 7.000-25.000
  • Frizura 3.000
  • Šminka 2.500-3.500
  • Štikle 3.500 - 10.000
  • Manikir 1.500-2.000
  • Torbica 1.500-3.500
  • Odelo (sa košuljom) 12.000
  • Cipele 4.000

- Cene su nenormalne i stvarno ne znam šta toliko košta. Đaci ne plaćaju uslugu, hranu i muziku jer je ona manje-više svuda ista, već zvučno ime hotela, i ono što je poslednjih godina trend i slavnog voditelja. Pa tako, ako program vodi poznati glumac, onda to podiže cenu. Za roditelje je to veliki izdatak, uz sve to treba pripremiti i toaletu, pa mnogi podižu kredite - kaže Antić.

Osim toga, napominje on, u cenu se ugrađuju i agencije koje posreduju između hotela i škola.

- Od organizacije matura su napravili biznis, to je čitav jedan lobi, a javna je tajna da se i direktori okoriste kada roditeljskom savetu proguraju ponudu baš određenog hotela - zaključuje Antić.

Milorad Antić
Foto: Media Centar

Od pre nekoliko godina Ministarstvo prosvete je zabranilo da maturanti osnovnih škola završetak školovanja proslavljaju van škola. Međutim, ako škola nema uslova za takve proslave, postoji mogućnost organizovanja u objektima koja su od kulturnog dobra, odnosno roditelji mogu sami da se organizuju, ali u ustanovi koja garantuje bezbednost dece. Za njih su nešto niže cene i kreću se od 18 do 22 evra.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd