Skip to main content
Plaćanje

Mislite da su ČEKOVI besplatni? Kada ih NE KORISTITE koštaju 30 dinara mesečno, ali to NIJE JEDINI TROŠAK

Foto: Profimedia
Postoje skriveni troškovi

Čekovi su do sada bili najisplativiji način kupovine na rate, pošto na njih banke nisu zaračunavale kamatu. Kamate i dalje nema, ali ima skrivenih troškova. Čak i kada stoje u novčaniku, čekovi bankarima donose zaradu.

Osim što naplaćuju njihovo izdavanje, najčešće od 15 do 30 dinara za jedan, pojedine banke zaračunavaju i "ležarinu".

Svaki neupotrebljeni ček mesečno košta 30 dinara. Tako 10 meseci odloženog plaćanja u startu košta 300 dinara. I to nije sve. Kada konačno ček "prođe" naplatu, dotična banka uzme još 100 dinara na ime "troškova realizacije". U suštini - građanin plaća i kada čuva i kada ispisuje čekove.

ček
Foto: Profimedia

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da smo za godinu dana čekovima pazarili robu i usluge u vrednosti od 34.65 milijardi dinara, što je oko 293 miliona evra. Ispisali smo više od sedam miliona čekova, u proseku 644.000 svakog meseca. Na svakom od njih stoji u proseku 4.484 dinara.

Maksimalni iznos po jednom čeku već godinama je 5.000 dinara. Nekada je to bilo dovoljno za puna kolica u supermarketu, a danas se za taj iznos neapune dve kese hrane. Po svemu sudeći, bankari i ne razmišljaju da podignu ovaj maksimum, koji je sa 3.000 na 5.000 podignut još decembra 2007. godine, i u primeni je od 1. januara 2008. godine - punih deset godina.

STVARNO DELUJE: Evo kako da uštedite TREĆINU PLATE uz pomoć drevne JAPANSKE METODE

Danas su trgovci ti koji kreditiraju svoje kupce. Čekovima se sada kupuje sve - od nameštaja do hleba. Ipak, kada je hrana u pitanju, učešće čekova u ukupnom prometu se godinama ne menja i veoma je simboličan iznos - između dva i po i tri odsto. Najviša je tokom prazničnih meseci i u hiper i megamarketima.

Trgovci tvrde da 30 odsto prometa čine kartice, a ostatak čini gotovina.

Kupovina u marketu
Foto: Profimedia

- Verovatno bismo imali i više čekova u prometu da banke nisu rigorozno ograničavale njihovo izdavanje potrošačima. To saznajemo od kupaca koji kažu da im bankari čekove daju "na kašičicu".

Praktično, da bi dobili ček, za svaki moraju tog trenutka na računu da imaju pokriće od po 5.000 dinara. Iako većina čekova ne realizaciju stiže nekoliko meseci kasnije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd