fbpx
Skip to main content
Frankfurt

Na kaputu u radnji pisalo je 1.200 dinara, a na kasi 12.000: EVO ŠTA SE DESILO I ZAŠTO SE RADNICA RASPLAKALA

Foto: Profimedia/ilustracija
Kako se osloniti na zakon i svoja prava, a da to ne košta "malog" čoveka kakav si i sam, koji greši kao i ti?

Ako je na kaputu greškom istaknuta cena 1.200 dinara imate pravo da ga baš toliko platite, ali postoji jedna dilema. Kupac tvrdi da su razliku u ceni platile radnice butika, čitavih 11.800 dinara.

ISTIČE ROK: Ukoliko OVU STAVKU NISTE PLATILI, nemojte se čuditi KAD VAM STIGNE KAZNA U POŠTANSKO SANDUČE!

Mušterija u butiku razgleda kapute, uzima jedan i nosi ga na kasu. Prodavačica gleda cenu i šifru i izvinjava se jer su tokom sniženja greškom napisali da kaput
košta 1.200 dinara, umesto 12.000.

Mušterija kaže "vi prema zakonu morate da mi prodate ovaj kaput za cenu koja je istaknuta, a ne onu sa kase".

Posle duže polemike mušterija pazari kaput za 1.200 dinara i odnosi, prodavačica u suzama odlazi u magacin. Ovu priču čujem od drugarice nesrećne prodavačice koja je morala da plaća tuđi kaput.

Second hand
Radnja polovne garderobe
Foto: Profimedia

- I ja sam trgovac, jeste to što je mušterija zahtevala po zakonu, ali zaboga svi greše. U toj radnji su dan pre radili nivelaciju cena, sniženje od 20 odsto, pa su od par hiljada artikala u jednoj brojki zaposlene pogrešile. Takođe, svi znaju da u našim trgovinama tamo gde je potrebno troje radnika radi dvoje, gde treba šest radi četvoro. Ljudi se premore, pogreše - kaže jedna Kragujevčanka.

Beograđaninu bankomat progutao novac, a karticu vratio: Agonija trajala 15 dana, a evo šta se desilo

Ona dodaje da su radnice pokušale tu mušteriju da izmole da razume da je greška, ali ona je samo deklamovala članove Zakona o zaštiti potrošača, pretila inspekcijama. Nije odustajala dok nije kupila kaput za 1.200 dinara.

Takođe, naša sagovornica tvrdi da su razliku u ceni platile radnice butika, čitavih 11.800 dinara. Ovu priču, koja se dogodila pre dve godine zaboravila bih da mi se nije isto desilo pre koji dan. Dva puta odlazim u prodavnicu obuće obnevidela nad cenom kratkih kožnih čizama od 3.900 dinara. Dođem da ih kupim, ukucavaju šifru i kažu mi- 6.900. Onemeh!

Stežem one 4.000 u ruci, obe prodavačice proveravaju opet. Jedna tužna skoro kao i ja, ponavlja - ali piše 3.900. Tu je i gazda. Uz izvinjenje kaže mi da će mi čizme prodati po nabavnoj ceni, 5.500 dinara. Ali ja nemam toliko novca. U grlu mi već reči kojima bih im objasnila da prema zakonu moraju da mi prodaju čizme po ceni koja je navedena na njima, a ne onoj sa kase.

NOVI UDAR NA DŽEP Zbog većih akciza, GORIVO poskupljuje, kod suseda JEFTINIJE

Ne bi mi bilo mrsko da zovem inspekciju i da čekam satima. Ali, dok se oni izvinjavaju kažem samo "ništa" i izlazim napolje. Jer ne bih mogla da nosim čizme ako i za trenutak pomislim da su one dve žene morale da plate 3.000 dinara od svojih plata.

Butik, šoping
Butik
Foto: Profimedia/ilustracija

Pitam Zorana Nikolića, potpredsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) šta je ispravno učiniti, posebno kada nije reč o razlici u ceni od par
desetina ili stotina dinara, već o par hiljada i pomenutih 11.800 za kaput.

- Činjenica je da niko potrošaču ne sme da uskrati pravo da robu kupi po istaknutoj, a ne po ceni na kasi. Potrošač ne mora da razmišlja da li je neko pogrešnu cenu stavio slučajno ili namerno. Najčešće jeste u pitanju slučajna greška prodavca, ali on prima platu za svoj posao i treba da ga radi valjano. Najpre zbog potrošača, ali i poslodavca koji može da bude kažnjen zbog obmanjivanja kupaca - kaže Nikolić trudeći se da bude što objektivniji.

PROSVETARI, STIŽU SJAJNE VESTI! Ako pripadate OVOJ GRUPI nastavnika nadoknade će biti DUPLO VEĆE

On dodaje da kada se ovakva greška dogodi, potrošač može da pokaže razumevanje, ali ako ne želi on ima prava da kupi robu po istaknutoj ceni. Ko će da plati razliku u sumi potrošač ne mora da razmišlja.

- U konkretnim situacijama o kojima pričate mogu samo da kažem da potrošač mora da odluči- hoće li robu po toj ceni ili hoće nekome da učini ustupak - rekao je za Telegraf Nikolić.

Kragujevački trgovci tvrde da greše jer ih je u radnjama malo i jedna osoba je i kasir, i prodavac, paker i čistačica. Većina njih kaže da sami nadoknađuju bilo
kakav manjak, a njih nekoliko da se manjak na kraju godine otpisuje ako ne prelazi određeni procenat koji firma toleriše.

TAMAN ŠTO STE SKOCKALI SVOJ ŽIVOTNI KUTAK, ALI IPAK...

Prema Zakonu o zaštiti potrošača "novčanom kaznom u iznosu od 300.000 do 2.000.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako se ne pridržava istaknute cene i uslova prodaje". Zbog toga će trgovac pristati da proda robu po istaknutoj ceni, posebno ako će razliku do prave cene platiti zaposleni.

Što se tiče mog slučaja sa čizmama, sutradan smo našli rešenje, kupila sam ih po nabavnoj ceni uz ustupak da ih otplaćujem do kraja proleća. I opet su se izvinili.

Ostaje pitanje - kako se osloniti na zakon i svoja prava, a da to ne košta "malog" čoveka kakav si i sam, koji greši kao i ti, prodavačicu koja možda mora da plati grešku u ceni? Deo tvojih čizama ili kaputa.

Štetu od ledenica na automobilu plaća kućni savet, a evo šta vi morate da uradite kako biste dobili novac

Šta biste vi učinili u sličnom slučaju?

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd