fbpx
Skip to main content
Orloj sat u Pragu

Na letovanje u METROPOLE: Odlazak u evropske prestonice JEFTINIJI nego more

Foto: Profimedia
Sve više naših turista se odlučuje na ove destinacije

Umesto na desetodnevno letovanje na moru, sve više građana tokom godišnjeg odmora odlazi na jednodnevne ili višednevne izlete i kraća putovanja u obližnje zemlje.

Mnogi turisti iz Srbije ne propuštaju putovanja koja traju nekoliko dana, a njihov razlog za to je što "za malo novca mogu da vide nešto novo i lepo, da se provedu na nekom kupalištu, posete poznate muzeje, odgledaju pozorišnu predstavu i barem nakratko promene svakodnevicu".

Beograđanka Marija Živković kaže da godišnji odmor radije koristi za odlazak u evropske prestonice i veće gradove nego na more.

- Dok su mi deca bila manja, išli smo redovno na more. Sad kad su već tinejdžeri, svima nam je lepše da novac koji bismo potrošili na letovanje u Grčkoj ili Crnoj Gori iskoristimo da obiđemo gradove kao što su Prag, Beč ili Berlin. Potrošimo isto novca, ali su obilasci gradova zanimljiviji i dinamičniji od letovanja na moru. Na taj način se upoznajemo sa različitim kulturama i načinima života, dok bismo na moru bili svakog leta u istoj zemlji - priča ona.

Turizmolog Boris Tot kaže da mnogi naši turisti koriste ovakve aranžmane da bi putovali više puta u toku godine na kraće periode.

Hofburg palata, Beč
Hofburg palata, Beč
Foto: Profimedia

- Leti mnogi obilaze gradove severne Italije, Prag, Bratislavu, jer nemaju duži godišnji odmor ili su više opredeljeni za urbane sredine, istoriju, kulturu. Takva putovanja su jeftinija od letovanja srazmerno tome što su kraća - kaže Tot.

Najčešće se na takve izlete putuje autobusom i putovanje iz naše zemlje ne traje dugo kada je u pitanju odlazak u Budimpeštu, Temišvar, Beč, i druge gradove ili izletišta u susednim zemljama. Česti su odlasci i na gostujuće izložbe u Budimpeštu, trke Formule 1, obilazak glavnih gradova susednih zemalja na dan...

- Upravo sada je aktuelan festival lavande na obali jezera Balaton u Mađarskoj, u gradu Tihanj. Mnogo turista u ovo doba godine dolazi tamo na dan ili dva. Turistima su atraktivni festivali vina, poseta gradova u kojima se održavaju viteške igre sa obilaskom samostana, odlaskom u poslastičarnicu, bioskop, i sve to za 35 evra. Na Balatonu ima puno lepih plaža i najčešće bude izdvojeno vreme i za kupanje - kaže Tot.

Jednodnevni odmor u glavnim gradovima Mađarske ili Rumunije košta samo 20 do 30 evra, čak i sa plaćenim ulaznicama za neke od kulturnih ustanova.

Budimpešta
Budimpešta
Foto: Profimedia

- Među popularnijim destinacijama, kada su kratka putovanja u pitanju, jeste Prag. Tokom leta cena je od 90 do 100 evra po osobi, u zavisnosti od hotela, a prevoz je autobusom. Za šest dana putovanja, pored Praga, obilaze se i Karlove Vari, Drezden... To su izuzetno dobre cene, zbog čega je ponuda uvek rasprodata - kažu u jednoj turističkoj agenciji.

Pored prestonica, ima i turista koji odlaze na kraće izlete u primorske gradove. Tako "osete" more, ali im se letovanje ne oduži.

- Ljudi se odlučuju za odlazak u Atinu, Solun, na Azurnu obalu, Sloveniju sa posetom Trstu... Uglavnom se radi o turama koje uključuju razgledanje grada sa kupanjem. Recimo, za tri dana cena je oko 100 evra, to su dva noćenja sa doručkom - kažu turistički radnici. Među skupljim izletima su italijanska i francuska rivijera, gde je boravak 180 evra.

U vreme letnjih vrućina popularni su i jednodnevni izleti u mađarske akvaparkove, kao što su Šiofok, Morahalom, Akvapolis u Segedinu... Cena je veoma pristupačna, oko 2.200 do 2.500 dinara, a mnogi na taj način spajaju lepo i korisno - odmore se na kupalištu, a usput svrate do poznatih mađarskih šoping-centara.

 

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd