Skip to main content
Grčka

Naši turisti u ovim zemljama letuju i po DVA MESECA, ali ima jedna CAKA

Foto: Profimedia
Turiste privlači kvalitet usluge u hotelima i čarter prevoz

Nakon što su dve godine proveli u "nemilosti" putnika iz većeg dela Evrope, Turska, Tunis i Egipat ponovo se vraćaju na velika turistička vrata. Povoljne cene i dobra usluga navodi sve više turista baš na njihovo parče Mediterana, a dobroj usluzi i niskim cenama ne mogu da odole ni srpski turisti.

Cene su upravo ono što Evropljane vraća na južni i istočni Mediteran, tim pre što su dosadašnje alternative – Grčka i naročito Španija – u poslednje vreme poskupele.

I dok Grčka nekako uvek bude najpristupačnija, zemlja sangrije i flamenka polako postaje vrlo eksluzivna destinacija. Stoga je povratak Tunisa, Egipta i Turske u ponude agencija došao kao poručen.

Primera radi, oni koji žele da se brčkaju već u junu, te da putuju na 10 noći, polupansion će sa avionskom kartom u centru Alanje (Turska) platiti oko 421 evro po osobi. Ista ponuda, samo "ol inkluziv" varijanta, koštaće ih oko 340 evra po osobi u Hurgadi (Egipat) ili oko 300 evra u Severnom Hamametu (Tunis).

turisti se kupaju na moru
Foto: Profimedia/ilustracija

Sa druge strane 10 noćenja u Majorki (Španija), na bazi noćenja sa doručkom, teško se može naći za manje od 890 evra po osobi. Ovim cenama je, svakako, potrebno dodati takse, koje mogu da iznose i više do 100 evra po osobi.

Egipat

Ratovi u okolnim državama i teroristički napadi su u poslednje tri godine izbrisali Egipat sa turističke mape. Poseta Šarm el Šeiku se i dalje ne preporučuju, ali su zato one u Hurgadi, Kairu ili Marsa Alamu sve zastupljenije.

- Za Egipat se ove godine nude direktni letovi Beograd-Hurgada. Ovo je jedna od najpovoljnijih destinacija, gde vam pristupačne cene obezbeđuju smeštaj u hotelima sa četiri ili pet zvezdica, "ol inkluziv" ponudu i peščane plaže. Zato se naši turisti rado vraćaju u Egipat, a kako je to zemlja u kojoj je sezona otvorena skoro cele godine, mnogi ne žele da čekaju leto, te već uveliko imamo rezervacije za vaskršnje praznike, Prvi maj ili predsezonu – kaže Iva Đurić iz turističke agencije.

Kairo
Foto: Profimedia

Tunis

Otkako je 2015. godine na plaži u Tunisu došlo do masakra turista iz Britanije, ova zemlja je samo gubila goste. No, upravo su se Britanci prvi vratili u Tunis, čim je njihova Vlada sklonila zabranu prodaje aranžmana. Što se naših ljudi tiče, iz agencije "Sunline" kažu da su mnogi već tamo, a da neki do njih u egzotičnoj zemlji provode čak i po mesec ili dva.

- Sezona leto 2016. je bila opravdano slaba, da bi se lane malo popravila, a sada možemo slobodno reći da je buking ponovo na nivou onog koji je postojao pre 2015. godine. Turisti se za Tunis prvenstveno odlučuju zbog cene, koja je oko 20 odsto niža u odnosu na druge povoljne destinacije. Oni koji su već tamo kažu nam da nikakvih problema nema, da je Tunis jednako prijatan kao ranije, kao i da je bezbednost podignuta na vrlo visok nivo – poručuje Đorđe Šibalić iz turističke agencije. 

Tunis
Foto: Profimedia

Turska

Nakon pokušaja državnog udara sredinom jula 2016. godine, broj posetilaca Turske značajno je opao, iako ova zemlja nikada zaista nije bila nebezbedna za turiste.

No, dve godine kasnije operateri tvrde da je sa milion i po bukinga samo u januaru, ovo najbolji početak godine u istoriji njihovog turizma. Broj rezervacija povećao se za 10 odsto iz Nemačke i čak 70 odsto iz Rusije.

Letovanje za manje od 100 evra: Šta sve donosi "rana rezervacija" i koliku sumu ODMAH morate da platite?

MANITE SE SLAMARICE: Ovo su PRAVI načini da uložite višak novca i da vam se vrati MNOGO VIŠE

- U Turskoj bilo kakve opasnosti po naše turiste nikada nije ni bilo, ali mi smo svakako postupali u skladu sa preporukama našeg Ministarstva. Vanredna sitaucija bila je način da se Turska kao država izbori sa svojim problemima, no sada je atmosfera daleko bolja, a sve više srpskih turista to prepoznaje i traži smeštaj na njihovoj obali – kaže Iva Đurić. 

Ona dodaje da je rani buking bio i više nego dobar kada su aranžmani za ovu zemlju u pitanju.

- Turiste privlači kvalitet usluge u hotelima, čarter prevoz i celokupni aranžmani. Kada je reč o porodičnom odmoru, kombinacija cene i ponude u Turskoj je neuporedivo ispred onih u drugim zemljama. Možemo zaista reći da ona postaje hit ove sezone – smatra Đurić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd