fbpx
Skip to main content
prodavnica

NE ZNATE PRAVILNO DA TROŠITE NOVAC I UVEK VAM ZAFALI: Pomoću ovih saveta uspećete da ga uštedite na najlakši način

Foto: Profimedia/ilustracija
Uvek se čudite ljudima koji kažu da imaju ušteđevine, da su skupili novac da ulože u biznis, kupe auto, stan i sve ono za šta je potrebno mudro odvajati od plate. Vama to nikako ne ide od ruke iako vam je zarada sve veća i veća.

Ukoliko primenite nekoliko zlatnih pravila, sigurno ćete u tome uspeti i to na najlakši način. Nećete ni primetiti da vam nešto nedostaje.

GOTOV JOŠ JEDAN SASTANAK: Frilenseri objasnili zbog čega ne mogu da plate predviđeni iznos poreza

GOTOV JOŠ JEDAN SASTANAK: Frilenseri objasnili zbog čega ne mogu da plate predviđeni iznos poreza

"MERE ĆE OČUVATI RADNA MESTA" Srpski ekonomisti o novoj novčanoj pomoći građanima: Podrška privredi neophodna

"MERE ĆE OČUVATI RADNA MESTA" Srpski ekonomisti o novoj novčanoj pomoći građanima: Podrška privredi neophodna

NOVA SLIKA RUDARSTVA U SRBIJI: Uskoro veća rudna renta, šta to znači za građane?

NOVA SLIKA RUDARSTVA U SRBIJI: Uskoro veća rudna renta, šta to znači za građane?

NE PODIŽITE SAV NOVAC

Prva stvar koju morate da primenite, ukoliko vam plata leže na račun, jeste da NIKADA ne podižete sav novac odjednom. Ljudima je nekada prosto mrsko odnosno teško da odu do bankomata pa gledaju da što duže izdrže sa novcem koji imaju u novčaniku, tako se odreknu nekih stvari koje ne mogu da plate karticom i naravno uštede, a da nisu ni svesni.

bankomat
Foto: Srbija Danas

ODREDITE ZA ŠTA ŠTEDITE

Iako možda na kraju nećete kupiti baš to što ste zamislili, svakako će vam ušteđen novac dobro doći, ali ako odredite da nešto želite da kupite i izračunate koliko novca morate da odvajate „sa strane“ od svake plate, sigurno je da ćete uspeti da uštedite. Svima je potreban novac i to iz mnogo razloga, ali ako postoji tačno određeni cilj za koji štedite, onda se usredsredite na njega. Nije važno da li je to plaćanje godišnjeg odmora ili otplaćivanje duga, sve dok gradite naviku štednje, imajući na umu cilj zbog kojeg se osećate radosno.

ODREDITE PRIORITETE

Čim vam stigne plata napravite plan šta je to neophodno da platite, kao što su komunalije, dečiji vrtić, potrepštine za školu, hrana itd. Tek kada sve to platite moći ćete realno da sagledate koliko vam je ostalo na raspologanju i nećete doći u situaciju da nemate da platite struju, grejanje ili date detetu novac za užinu.

kupovina
Foto: Profimedia/ilustracija

KUPUJTE NA KRAJU MESECA

Ljudi obično kupuju obuću, odeću, odu na ručak, u izlazak, troše mnogo više novca na početku meseca, odnosno kada stigne plata. To je najveća greška. Nemate realnu predstavu koliko novca imate, deluje da ćete izdržati ceo mesec, a niste ni svesni da nekada tih 30 dana deluje kao prilično dug period.
Zato je uvek bolje da se na početku meseca strpite, pa tek na kraju kada vidite koliko vam je ostalo i sebi priuštite neko zadovoljstvo. Lakše ćete to podneti kada znate da vam za par dana stiže nova plata.

PRETVARAJTE SE DA IMATE MANJE

Ne znate šta imate dok to ne nestane, zbog čega pretvaranje da imate manje može biti kreativan način da uštedite novac. Postavite automatsko prenošenje novca sa vašeg tekućeg računa na vaš štedni račun, tako će sve što vam ostane tokom jednog meseca odmah otići na štednju. Iskoristite sva raspoloživa sredstva za ualganje u dodatni penzioni fond. Pored toga, možete otvoriti i štedni račun u odvojenoj banci, tako da niste u iskušenju da prenosite novac na vaš tekući račun.

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd