Skip to main content
Kladionica

Kada prođete tiket, ko plaća državi porez?

Foto: Profimedia
Hoće li kladionice to i dalje da rade umesto igrača?

Zakon o porezu na dohodak građana, koji propisuje da se sa 20 odsto oporezuje svaki dobitak veći od 11.000 dinara na snazi je godinu dana, a taj namet umesto igrača još plaćaju kladionice, čeka se odluka Ustavnog suda o "spornom" članu. Tiketi kladionica sa dobitkom većim od 11.000 dinara u Srbiji se još ne oporezuju uprkos tome što je Zakon o porezu na dohodak građana na snazi godinu dana, tačnije od 1. februara 2016. godine.

CAKE STRUČNJAKA: Evo kako da UŠTEDITE i do 100 EUR za grejanje

Član 83. ovog Zakona, koji je usvojen 29. decembra 2015. godine, propisuje da se svakom igraču kladionice, koji osvoji dobitak veći od 11.000 dinara, naplati porez u iznosu od 20 odsto. Kako ne bi izgubili igrače, umesto toga kladionice same uplaćuju državi novac na ime ovog poraza, a igračima dobitak u potpunosti koji im sleduje. To, međutim, diskriminiše druge igrače igara na sreću poput “lotoa” i “binga” kojima se oduzima porez.

Član 83. kaže da je “obveznik poreza na dobitke od igara na sreću fizičko lice koje ostvari dobitak od igara koje se smatraju igrama na sreću, zatim daorezivi prihod za dobitke od igara na sreću predstavlja svaki pojedinačni dobitak od igara na sreću, osim onih koji su oslobođeni ovim zakonom…”

– Iz navedenih odredaba zakona proizilazi da je fizičko lice koje ostvari dobitak od igara na sreću, veći od 11.000 dinara obveznik poreza na dohodak, koji se plaća po stopi od 20 odsto – kažu u Poreskoj upravi Ministarstva finansija Srbije.

Evo zašto bi grejanje po potrošnji moglo VIŠE da nas košta

Usvajanje ovakve odredbe izazvalo je buru među priređivačima igara na sreću, pa je Udruženje priređivača igara na sreću prošle godine podnelo inicijativu obratili Ustavnom sudu da oceni ustavnost ovog člana zakona. U ovom sudu kažu za naš portal da je postupak o ovom predmetu u toku:

– Ustavnom sudu je formiran predmet sa oznakom IUz-17/2016. Postupak u navedenom predmetu je u toku.

Evri
Foto: Profimedia/ilustracija

S obzirom na to da inicijativa, po članu 56 Zakona o Ustavnom sudu, ne mora da obustavi izvršenje Zakona, on je i dalje na snazi, pa kladionice umesto igrača plaćaju ovaj porez državi. Ipak, u Poreskoj upravi nisu nam dali podatak koliko su novca kladionice uplatile prošle godine na ime ovog poreza. Dobili smo sumu koja se odnose na porez na sve dobitke od igara na sreću.

– Prema podacima koje imamo od Uprave za trezor, ukupna uplata na računu Porez na dobitke od igara na sreću u 2016. godini iznosila je 289.172.000 dinara – navode u Poreskoj upravi u kojoj kažu da nemaju saznanja da postoji odluka Ustavnog suda po pitanju ustavnosti pomenutog Zakona.

NEPRIJATAN SKOK CENE: Evo zašto je poskupeo LIMUN kada nam je napotrebniji

Direktor Udruženja priređivača igara na sreću Rade Karan kaže da kladionice koje su u sklopu ovog udruženja ni na koji način ne krše zakon, i da uplaćuju porez državi, ali da on ne ide na teret igrača.

– Priređivači igara na sreću – članovi našeg Udruženja, primenjuju odredbe člana 83. Zakona o porezu na dohodak građana o plaćanju poreza na dobitke na klađenju. Pritom, obračunavanje poreza se vrši na teret priređivača – kaže Karan.

Na pitanje zašto na potvrdama o uplati, odnosno tiketima nije naznačena stavka o porezu, objašnjava da je to tako jer još nije izdat pravilnik kako se to piše na tiketu. On ističe i da očekuju da će se njihova ustavna inicijativa vrlo brzo naći na dnevnom redu Ustavnog suda.

– I da će ta protivustavna i diskriminatorska odredba biti promenjena. Takođe, očekujemo i da se i narodna inicijativa – peticija ubrzo nađe pred poslanicima srpskog parlamenta. Da podsetimo, svoj potpis na ukidanje te protivustavne i protivzakonite odredbe za samo tri dana dalo je više od 200.000 punoletnih građana Srbije – rekao je Karan.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd